Beba Dojenje 07. prosinca 2021.

Ginekologinja otkriva najčešće mitove o dojenju

: Mama i beba, dojenje
Foto: Shutterstock Dojenje je prirodni način hranjenja djeteta.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako dojiš bebu, sigurno si se naslušala nebrojeno puno savjeta o dojenju. Otkrij što je od toga zapravo istina.

Vjerojatno nema teme vezane za majčinstvo o kojoj je ispričano toliko mitova i prihvaćeno toliko zabluda kao o dojenju. Od opuštenih grudi do blage hrane, ginekologinja dr. Gandhali Deorukhkar iz britanske bolnice Wockhardt podijelila je na portalu Pinkvilla koje je popularne mitove o dojenju najčešće imala priliku čuti. 

1. Dojenje je pouzdana kontracepcija 

Čak i ako isključivo dojiš, ovulacija se događa i već tri mjeseca nakon poroda možeš zatrudnjeti pa se, ako to želiš izbjeći, posavjetuj s liječnikom o najboljoj metodi kontracepcije. 

2. Ne bi trebala dojiti ako imaš začepljene mliječne kanale 

Najbolji način liječenja začepljenja mliječnih kanala i zastoja mlijeka je što češće dojenje i/ili izdajanje, kako bi spriječila infekcije. Prije dojenja na dojku stavi topli oblog, a ako ipak razvijete infekciju, obrati se svom ginekologu, savjetuje PinkVilla.

3. Od dojenja se dojke nepovratno 'objese'  

Dojke se tijekom trudnoće često čak udvostruče i, bez obzira dojiš li ili ne njihova će veličina u trudnoći opterećivati ligamente koji ih 'drže', a svaki pritisak na njih uzrokuje dodatno opuštanje. Ipak, na to kako će grudi izgledati i hoće li se, i kad, spustiti najviše utječu godine, BMI (indeks tjelesne težine), veličina grudi prije trudnoće. 

4. Majka tijekom dojenja smije jesti samo "blagu" hranu

 Do trenutka kada se hrana koju jedeš probavi i iskoristi za stvaranje mlijeka, potencijalno loši elementi iz nje su se već razgradili i  ne bi uopće trebali utjecati na bebu. Stoga ne mijenjaj svoje prehrambene navike, a redovitim pijenjem tekućine održavaj hidrataciju.

 5. Tamno pivo će potaknuti nastanak mlijeka 

Nema dokaza koji bi ovo potvrdili, štoviše, alkohol može smanjiti razinu prolaktina, hormona koji pomaže da tijelo proizvede dovoljno mlijeka. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, konzumiranje alkohola se ne preporučuje majkama koje doje. 

Možda te zanima... Ovih 9 stvari bih stvarno voljela da sam znala kad sam došla iz rodilišta Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.