Pripremite svome djetetu zdrave domaće kašice po receptima poznate njemačke nutricionistkinje Kordule Werner, autorice knjige 'Kašice za vaše dijete', koju je kod nas objavio VBZ, a tri ove knjige mogli ste osvojiti u nagradnom natječaju
'Kašice za vaše dijete'
Pripremite za svoje dijete zdrave kašice brzo i jednostavno! Iako gotove kašice iz staklenki zahtijevaju manje truda i vremena, svome djetetu možete pripremiti i domaću kašicu, a da pritom ne provedete cijeli dan u kuhinji.
Kašice za vaše dijete nude vam mnoštvo maštovitih recepata za pripremu različitih voćnih, povrtnih, žitnih i mesnih obroka, a velika vrijednost ove kuharice jest u tome što su ti recepti često prikladni i za prehranu cijele obitelji. Nadalje, tu je i detaljan opis svih namirnica potrebnih za razvoj vašeg djeteta, savjeti za pripremu hrane te plan prehrane od prve hrane – majčinog mlijeka – do kompletnog obroka.
Dobitnici knjige tjedna!
Napišite nam recept za omiljenu kašicu vašeg djeteta!
Tri odgovora koja ste nam ostavili u raspravi ispod članka od četvrtka 6. veljače do srijede 12. veljače nagradili smo knjigom tjedna 'Kašice za vaše dijete' u izdanju VBZ-a.
Knjigu su osvojile maya013, tatjana_77 i Stina, a one će biti obaviještene putem maila.
U nagradnoj igri mogu sudjelovati samo registrirani korisnici Klokanice, pa ako još niste, registrirajte se!
Knjigu 'Kašice za vaše dijete' možete kupiti u internet supershopu Mondo.hr!
Kašica od mrkve, krumpira i rižinih pahuljica
Za bebe od sedmog mjeseca starosti, bez glutena
Sastojci:
- 100 g mrkve
- 50 g krumpira
- 10 g rižinih pahuljica
- 30 ml narančinog soka
- 8 g maslaca
Priprema:
- Mrkvu i krumpir operite, ogulite i narežite na male komade. Sve stavite kuhati u malo vode
- Vodu ocijedite, ali sačuvajte malo za poslije
- Dodajte rižine pahuljice, u to ulijte sok i malo kuhane vode te sve zajedno usitnite štapnim mikserom, a kraju umiješajte maslac.
- Prije nego što vaša beba napuni godinu dana, možete joj pripremiti ovo jelo s kuhanom rižom. Povećate li još količinu, za cijelu obitelj na tavi možete pripremiti vegetarijansko jelo od krumpira i riže
Jabučna kašica s rižinim keksima
Za bebe od sedmog mjeseca starosti
Sastojci:
- 2 i pol keksa od riže (neslana)
- 200 ml vode
- 1 jabuka ili 5 velikih žlica
- pirea od jabuke
- 1 velika žlica vrhnja
Priprema:
- Rižine kekse izmrvite rukama, zakuhajte vodu i pola vode prelijte preko keksa
- Jabuku ogulite i sitno naribajte
- U kašicu od rižinih keksa dodajte vrhnje, sve izmiksajte štapnim mikserom te dodajte naribanu jabuku ili jabučni pire pa dobro promiješajte
- Neslane kekse od riže trebate uvijek imati u kući, jer ih djeca rado grickaju. Zajedno s naribanom jabukom možete brzo pripremiti poslijepodnevni zalogaj
Zimska kašica od suhog voća
Za bebe od osmog mjeseca starosti
Sastojci:
- 30 g suhog voća (grožđica, marelica, šljiva)
- 100 ml vode
- 20 g rižinih pahuljica
- 5 g maslaca
Priprema:
- Vodu zakuhajte, prelijte preko rižinih pahuljica i umiješajte maslac
- Dodajte omekšano suho voće i sve izmiksajte štapnim mikserom
-
Zimi umjesto svježeg voća možete koristiti suho voće. Suho voće usitnite, stavite u vruću vodu toliko da ga pokrije i ostavite da stoji 15 minuta
Kašica od bundeve, krumpira i govedine
Za bebe od sedmog mjeseca starosti
Sastojci:
- 100 g oguljene bundeve (hokaido)
- 50 g krumpira
- 30 g govedine (prednji dio buta)
- 35 ml narančinog soka
- 8 g repičinog ulja
Priprema:
- Meso bundeve nasjeckajte na kockice, krumpire operite, ogulite ih i isto tako nasjeckajte na male komade
- Sve zajedno stavite u lonac s malo vode, poklopite te kuhajte 8 do 10 minuta dok ne omekša
- U međuvremenu nasjeckajte meso na male komade, stavite u lonac s malo vode, pokrijte i kuhajte dok ne omekša (oko 5 minuta)
- Meso, bundevu i krumpir ocijedite te dodajte narančin sok i sve zajedno izmiksajte štapnim mikserom
- Na kraju dodajte repičino ulje i sve zajedno promiješajte
Puding od vanilije i malina
Za bebe od godinu dana starosti
Sastojci:
- pola štapića vanilije
- 1 velika žlica šećera
- pola litre mlijeka
- 50 g kukuruznog brašna
- 300 g malina (svježih ili smrznutih)
- 1 velika žlica škrobnog brašna
Priprema:
- Vanilin štapić prerežite po dužini i nožem izvadite jezgru. Jezgru stavite u jednu posudu zajedno sa šećerom, dodajte mlijeko i sve stavite da se kuha, uz stalno miješanje
- Polagano umiješajte kukuruzno brašno i uz daljnje miješanje pustite da kratko zakuha, a onda maknite sa štednjaka
- Otopljene maline stavite u lonac s malo vode i pustite da kratko zakuhaju. Treba ih stalno miješati
- Škrobno brašno dobro umutite u 50 ml vode
- Maline procijedite i još jedanput ih zagrijte, dodajte škrobno brašno i sve još jedanput kratko zakuhajte
- Skinite sa štednjaka i pustite da se ohladi
- Puding ulijte u posudice