Beba Dohrana 24. siječnja 2019.

Otkriven zanimljiv razlog zašto neke bebe postanu ljevaci

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zanimljivo istraživanje otkrilo je da bebe hranjene bočicom imaju veću vjerojatnost odrasti u ljevoruke osobe

Iako je dominantna lijeva ruka djelomično stvar genetike, novo istraživanje otkrilo je kako hranjenje bočicom u prvih devet mjeseci djetetovog života može utjecati na kasniju opredijeljenost za lijevu ruku

Istraživanje koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Asymmetries of Body, Brain and Cognition proučavalo je 62 219 majki i njihove bebe koje su bile ili dojene ili hranjene bočicom te otkrilo kako je 'rasprostranjenost ljevaka manja kod dojene djece nego kod one hranjene bočicom'.

O čemu ovisi hoće li beba biti ljevak ili dešnjak?

"Mislimo da dojenje optimizira procese kroz koje mozak prolazi kada učvršćuje opredijeljenost za lijevu ili desnu ruku", rekao je  autor istraživanja Philippe Hujoel. Iako je opredijeljenost za lijevu ili desnu ruku određena u fetalnoj fazi, istraživanje je otkrilo da način hranjenja novorođenčeta također igra ulogu u određivanju lijeve ili desne dominantne ruke. 

Međutim, u raspravi koja je slijedila nakon rezultata istraživanja, primijećeno je kako je samo oko 22 posto (gotovo jedan od pet) ljevaka od onih koji su kao bebe hranjeni na bočicu svoju opredijeljenost za lijevu ruku mogli pripisati nedostatku dojenja, tako da je jasno da metode hranjenja nisu jedini faktor kad je u pitanju razvoj dominantne ruke. Bilo kako bilo, povezanost je svakako fascinantna, zar ne?

beba igračke Možda te zanima... Kako kod bebe prepoznati koja je ruka dominantna? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.