Beba 04. ožujka 2022.

Super trikovi koji će pomoći bebi da se osjeća sigurno i da lakše zaspi

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uspavljivanje bebe mnogim mamama predstavlja izazov, no to ne mora biti tako ukoliko stvorite atmosferu u kojoj će se vaša beba osjećati sigurno i zadovoljno. U razgovoru s pedijatricom saznali smo kako pomoći bebi da se osjeća sigurno baš kao u majčinoj utrobi te da lakše utone u san

Kada bismo mogli gledati očima bebe, zasigurno bismo bili puno uzbuđeniji oko svakodnevnih radnji, obični predmeti bili bi zanimljiviji od najšarenijih igračaka, a osobe oko nas najšarmantije društvo. No, jedno je sigurno - mama ipak nema konkurenciju. Ništa se ne može mjeriti sa zajedničkim trenucima bebe i mame. Majčine ruke najsigurnije su utočište, a u prvim mjesecima djetetova života najdraže mjesto za utonuti u san. 

No, čak i najposvećenijim mamama katkad ne polazi od ruke uspavati svoju bebu, a razloga za to može biti nekoliko. Kako bismo mamama, ali i onima koje će to tek postati, olakšali svakodnevicu, a njihovim bebama osigurali miran san, u razgovoru s pedijatricom doc.dr.sc. Mirjanom Turkalj pokušali smo odgonetnuti koji sve preduvjeti moraju biti zadovoljeni kako bi se beba osjećala sigurna kao u majčinoj utrobi, te samim time lakše zaspala i imala kvalitetniji san.

''Uspavljivanje djeteta ne može biti forsirana radnja, slično kao što ne možete dijete prisilno nahraniti. Najbolje što možete učiniti je stvoriti sigurnu atmosferu te postupno razvijati zdrave navike  i stavove djeteta o spavanju, koje će doživljavati spavanje kao ugodno i sigurno stanje u kojem žele ostati. Brojni problemi vezani uz spavanje starije djece i odraslih proizlaze iz ''nezdravih pristupa i stavova'' prema uspavljivanju i spavanju u dojenačkoj i ranijoj dobi djeteta. Stoga je važno razvijati od početka, u prvim mjesecima života ''zdrave stavove'' prema spavanju, u čemu značajnu ulogu ima proces uspavljivanja'', istaknula je doc.dr.sc. Mirjana Turkalj.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

''U procesu uspavljivanja vrlo je važno poticati i razvijati zdrave navike spavanja. Po rođenju dijete uglavnom ima čvrsto zatvorene oči ograničavajući tako ''navalu'' brojnih svjetlosnih i drugih znamenitosti koje ga okružuju. U dobi 6-8 mj. beba se počinje interesirati za svijet oko sebe i komunicirati s okolinom, primarno s majkom, šaljući joj prvi osmijeh. Baš u tom periodu kada beba stvara trajne uspomene je najbolje formirati ''zdrave navike'' spavanja. Kako je beba vrlo senzibilna, posebno je važna nježnost i ljubav  te prisna i opuštena atmosfera tijekom uspavljivanja. Također je važno da se beba tijekom sna osjeća toplo, ugodno i sigurno'', dodaje Turkalj.

Kako pomoći bebi da lakše zaspi? 

Postoje 3 osnovna preduvjeta za to - dijete mora biti utopljeno, sito i osjećati se sigurno. Točno tako se dijete osjeća u majčinoj utrobi, a pedijatrica napominje kako je cilj stvoriti što sličnije uvjete za dijete.

Istraživanja pokazuju kako povijanje i umatanje bebe stvara osjećaj najsličniji onom koji je beba poznavala tijekom devet mjeseci života u majčinoj utrobi, produžuje spavanje i pomaže pri uspavljivanju. Ovo je posebno važno kod manjih beba koje se još uvijek privikavaju na vanjske podražaje poput svjetla. Dijete će se tako osjećati sigurno te će lakše utonuti u san. Pri uspavljivanju također mogu pomoći i razni ''trikovi'' poput ljuljanja, pjevanja i tzv. ''bijele buke'', kao što su zvuk usisavača, prigušene televizije, glazba ili šum mora, a opće je poznato kako lakšem usnivanju pridonosi sisanje pa je svakako dobrodošlo korištenje dude varalice.

 | Author: Unsplash / Omar Lopez Foto: Unsplash / Omar Lopez

Što se tiče mjesta spavanja, majka bi se trebala prilagoditi djetetu. Neka djeca vole spavati u svom krevetiću, dok druga vole biti uz majku, osluškujući majčino srce. Preporuka pedijatrice je da se roditelji u tom pogledu prilagođavaju djetetu, posebno tijekom prve dvije godine života. No, ono na čemu roditelji moraju poraditi je uspostavljanje rutine spavanja. Važno je da dijete stavljate na počinak uvijek u približno isto vrijeme kako bi s vremenom usvojila tu naviku. Također nastojte održavati isti ritual uspavljivanja koji odgovara vašem djetetu, a koji može doprinijeti lakšem usnivanju.

Prije nego dijete stavite na spavanje ono treba biti sito. Glavni ''krivac'' za pospanost nakon obroka su kemijske reakcije koje se događaju u tijelu. Nakon obroka dolazi do povišenja razine glukoze u krvi koja posljedično utječe na rad skupine neurona koji su bitni za održavanje stanja budnosti. Samim time, što se dijete bolje najede, bit će pospanije. Osim toga, baš kao što mi odrasli uživamo u hrani i volimo se dobro najesti, isti osjećaj zadovoljstva i ugode za vrijeme jela rađa se kod beba, pa je potpuno prirodno da će se osjećati sretnije i sigurnije kad su njihovi trbuščići siti. Upravo zato mame daju sve od sebe ne bi li svojim mališanima pružile kvalitetan i izbalansiran obrok.

 | Author: Unsplash / Michal Bar Haim Foto: Unsplash / Michal Bar Haim

Koje pogreške pri uspavljivanju treba izbjeći?

1. Ne poticati preveliku privrženost, ovisnost bebe o određenom roditelju odnosu načinu uspavljivanja.
2. Ljuljanje ili hranjenje bebe u kolijevci nakon što je zaspala.
3. Uspavljivanje bebe prekasno uz „gubitak“ rituala i vremena uspavljivanja.
4. Nepoznavanje ciklusa spavanja u ranoj, kasnijoj dojenačkoj dobi ili predškolskog djeteta.
5. Poticanje ovisnosti o dudama varalicama i drugim pomagalima.
6. Osjećaj krivnje roditelja  radi ''kronične'' pospanosti, umora, nervoze što se odražava u kontaktima te i kod uspavljivanja djeteta. 

Kako bi beba lakše zaspala, treba biti sita, no jednako je važno kako se i čime beba hrani. Majke diljem svijeta pridaju posebnu pažnju hranjenju svojih beba - poseban je to ritual mame i bebe, prepun iskrenih osmijeha i novih uspomena koje se rađaju. Kada je o hranjenju beba riječ, posebno važan trenutak je prijelaz s mliječne prehrane na dohranu - raznoliku prehranu svojstvenu čovjeku, a tu mame najviše vjeruju Lino dehidriranoj dječjoj hrani obogaćenoj najboljim sastavom nutrijenata za rast djeteta. Ukusne i hranjive Lino žitne kašice osmišljene su s puno ljubavi i pažnje, a za lak san beba i roditelja tu su Lino Keksolino jabuka s kamilicom i Lino Vanillino.

 | Author: Lino Foto: Lino

Pitate se zašto je Lino Keksolino jabuka s kamilicom najbolji izbor za vašu bebu? Ova mliječna kašica od pšenične krupice s dodatkom jabuke i najfinijeg keksa s maslacem, obogaćena je s čak 9 vitamina i kalcijem, sastojcima neophodnim najmlađima u razdoblju intenzivnog rasta i razvoja pa možete biti sigurni da ćete svom mališanu servirati ne samo ukusan, već i kvalitetan obrok. Stručnjaci iz Lina osmislili su ovu kašicu s posebnim ciljem - dodatak nježne kamilice blagog okusa čini kašicu pravim izborom za djetetov miran san.

Za klince i klinceze koji ne naginju voćnim kašicama, odličan izbor je Lino Vanillino kašica od fine pšenične krupice i bijele čokolade s okusom vanilije iz linije proizvoda za laku noć. Postoji li ukusnija kombinacija od ove? Sudeći prema reakcijama mališana koji je naprosto obožavaju, odgovor se nameće sam od sebe. Također je izvrstan i lako probavljiv obrok za najveće sladokusce. Sadrži čak 7 vitamina (B1, B2, B6, C, E, niacin i folna kiselina) i vaniliju koja će djelovati smirujuće zbog čega je ovakav obrok odličan prije spavanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.