Beba 29. rujna 2022.

VIDEO: Beba se budi čim ju stavite u krevetić? Možda nesvjesno radite jednu čestu grešku

Foto: Shutterstock ; Uspavljivanje bebe
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaki roditelj zna koliko mu znači kad beba konačno zaspi, ali kako otići, a da se ne probudi? Jedna je mama na Instagramu objavila zanimljiv video u kojem objašnjava pravilnu tehniku spuštanja bebe u krevetić bez da se ona probudi iz sna.

Konačno ste uspjeli uspavati bebu u naručju, ali čim ste je spustili u krevetić i odvojili od vas beba se trgnula iz sna, probudila i zaplakala, zvuči vam poznato? Mnoge roditelje muči isti problem, ali ne brinite se! Postoji razlog zašto se to događa, ali i rješenje za ovaj česti problem. Mama i medicinska sestra Courtney Garland-Hawkins u videozapisu na Instagramu otkriva gdje roditelji najčešće griješe prilikom premještanja usnule bebe u krevetić te kako spriječiti njezino naglo buđenje.

U videu objavljenom na Instagramu, Courtney je objasnila u čemu je točno problem. Naime, kada iznenada položite bebu ravno na madrac, nakon što ste ju prethodno držali prisno i sigurno u naručju, ponovo budite njena čula. Zbog iznenadnog odvajanja, bebe imaju osjećaj naglog propadanja kada ih spuštate u krevetić, zbog čega će se vjerojatno istog trenutka trgnuti iz sna i zaplakati.

Možda te zanima... Top 10 razloga zašto vaša beba plače i kako je najbolje umiriti Beba

Stoga je, tvrdi medicinska sestra, važan način na koji bebu polažete u krevetić. Ako bebu polako polegnete na bok i nastavljate ju držati tijekom procesa stavljanja u krevetić, beba će se postepeno prilagoditi svom novom okruženju, bez naglog i iznenadnog buđenja. Kako to izgleda u praksi možete pogledati u videu, a u nastavku vam donosimo i detaljan opis koji će vam pomoći da to napraviti u nekoliko jednostavnih koraka.

Ovo su četiri jednostavna i sigurna koraka za stavljanje usnule bebe u krevetić

  1. Za početak obratite pažnju na to kako spuštate bebu - važno je da je ne spuštate horizontalno, već tako da joj prvo noge dodirnu madrac.
  2. Nemojte bebu spuštati u krevetić na leđima, već lagano sa strane, odnosno na bok. 
  3. Kad spustite bebu nemojte je odmah "napuštati" - još je malo pridržavajte, ljuljuškajte, tapkajte po guzi kako bi učvrstila san u položaju u kojem se našla.
  4. Tek kada ste sigurni da je beba čvrsto u snu ostavite je u krevetiću u položaju u kom inače spava.

Ipak, ako se borite s pokušajima uspavljivanja djeteta, niste jedini. Prema novom istraživanju, gotovo četvrtina ispitanih roditelja smatra da njihova djeca imaju problema sa spavanjem, odnosno, uspavljivanja bez da su hranjeni ili imaju probleme s buđenjem više puta tijekom noći.  Dobivanje kvalitetnog sna je nužno je za svaki aspekt svakodnevnog života, a kvalitetan san ključan za fizički rast djeteta, kao i za kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj. Možda će baš ovaj mali trik doprinijeti mirnijem snu vas i vaše bebe!

beba spavanje Možda te zanima... Dokazano: uspavanke potiču razvoj djeteta Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.