22. svibnja 2013.

Slabost dojenčeta

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U dojenčeta napadaji bljedila za vrijeme (ili nakon) ispijanja bočice, često popraćen bljuckanjem ili povraćanjem te nepravilnim disanjem sve do gubitka svijesti trebaju vas potaknuti da odmah potražite liječnika, čak i ako traju svega nekoliko sekundi.

Ovakva slabost može biti znak različitih poremećaja od kojih većinu treba liječiti: konvulzivne krize, anomalije srčanoga ritma, opstruktivne apneje, gastroezofagealni refluks, hipertonus vagusa.

U nekim slučajevima, osobito ako posumnja na opasnost od iznenadne smrti novorođenčeta, liječnik će smjestiti dijete u bolnicu kako bi se nadzirao srčani ritam i disanje i provele dodatne pretrage.

Najčešće će klinički pregled i dodatne pretrage omogućiti otkrivanje uzroka slabosti i odrediti odgovarajuće liječenje. Katkada je nemoguće utvrditi što uzrokuje ovaj poremećaj; u takvu slučaju liječnik može zatražiti nadziranje ritma disanja i rada srca u kući, pomoću odgovarajućih sprava.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.