Školarci Zdravlje osnovnoškolca 29. ožujka 2019.

Neki problemi zahtijevaju aparatić za zube već u 6. godini

aparatic za zube
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dijete treba redovito ići zubaru već od treće godine kako bi on mogao predložiti ortodonta. Za neke anomalije prekasno je čekati sve trajne zube

Pravodobnim odlaskom zubaru, odnosno ortodontu i dobivanjem aparatića za zube na vrijeme se mogu riješiti poteškoće u govoru, osigurati povoljni razvoj čeljusti i otkloniti eventualnu potrebu za vađenjem zuba zbog osiguranja prostora za smještaj trajnih zuba. Aparatići nemaju samo estetsku, nego i zdravstvenu svrhu, no većina roditelja ne zna kad je pravo vrijeme za njih.

Prvi karijes kod djeteta: reagirajte na vrijeme

Fiksni ili mobilni aparat

"Prvi posjet ortodontu preporučuje stomatolog i zato treba ići na redovite kontrole već od treće godine. Za neke anomalije preporučuju se mobilni aparatić već od šeste godine. To su slučajevi kad je donja čeljust veća pa donji zubi prekrivaju gornje", kaže dr. stomatolog Martina Stublić. Ističe kako djeca ne vole nositi mobilne aparatiće jer su glomazni i noću često ispadaju iz usta, ali oni imaju svoju funkciju i u mnoge se slučajeva može izbjeći nošenje fiksnog aparata. Kad su zubi jako veliki u odnosu na veličinu čeljusti, nastavlja doktorica Stublić, može se početi s mobilnom ortodontskom terapijom oko osme godine kako bi se čeljust raširila.

aparatić za zube | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

U svim blažim slučajevima problem se rješava nošenjem fiksnog aparata koji se stavlja kad izniknu svi zubi, dakle oko 13. ili 14. godine. "Fiksni aparat se nosi od 1,5 do 2 godine. Nakon toga je uvijek potrebno nositi ortodontski retainer, u cilju zadržavanja trajnog rezultata, jer zubi imaju tendenciju vraćanja u prvobitni položaj", kaže dr. Stublić.

zubar Možda te zanima... Kako pripremiti dijete za prvi odlazak zubaru? Vrtić

Nevidljivi fiksni aparatići

Fiksni aparatići se uvijek nose na gornjoj i donjoj čeljusti istodobno jer je cilj postići pravilan zagriz, a to se može samo tako. "Bravice se mogu stavljati i s unutrašnje strane zubi. To je kompliciraniji zahvat i ne rade ga svi ortodonti, ali je dobra metoda za one koji ne žele da se vidi da nose aparat. Postoji još jedan 'nevidljivi' oblik - Invisalign (prozirne zamjenjive udlage). One se mijenjaju pomoću kompjutorizirane tehnike koja predviđa pomicanje zubi u željenom pravcu", objasnila je dr. Stublić dodajući da se ova metoda koristi za manje anomalije. Dizajn bravica fiksnog aparatića može biti metalni, bijeli ili u raznim bojama. Šarene bravice vrlo su popularne među mladima, ali su skuplje od metalnih.

aparatić za zube | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kod fiksnog aparatića je vrlo važna higijena pa zube i aparatić treba čistiti nakon svakog obroka. Mobilni aparatić dijete može samo skidati, no on se mora nositi i do 14 sati na dan. 

Možda te zanima... Kada dijete treba aparatić za zube? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.