Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 26. lipnja 2019.

Praktični i učinkoviti savjeti za zaštitu djeteta od komaraca

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ubod komarca najčešće izaziva crvenilo i blagi otok, kao i neugodan i nekad nesnosan svrbež. Osjetljive osobe (bebe, mala djeca, osobe koje su alergične) mogu imati malo jače simptome

Komarci su ljeti najaktivniji. Njihovo stanište je područje oko rijeka, ali im nije problem preletjeti i po nekoliko desetaka kilometara. Komarci s naših prostora uglavnom nisu opasni i vrlo rijetko prenese neku bolest, za razliku od nekih drugih područja gdje "običan" ujed može uzrokovati ozbiljna oboljenja.

Komarci napadaju! Kako zaštititi bebe i djecu?

Ubod komarca najčešće izaziva crvenilo i blagi otok, kao i neugodan i nekad nesnosan svrbež. Osjetljive osobe (bebe, mala djeca, osobe koje su alergične) mogu imati malo jače simptome, ali su to uglavnom lokalne reakcije koje nisu opasne. Postoji nekoliko savjeta kako da se obraniš od tih dosadnih napasti.

ubod insekta, mazanje kremom Možda te zanima... Ubodi insekata - neugodna strana ljeta Vrtić
  • Tijekom boravka na otvorenom djecu oblači u odjeću svjetlijih nijansi (bež, bijela), jer se smatra da komarce privlače tamnije boje.
  • Prehrana može biti od presudnog značaja jer osobe kojima je prehrana bazirana na slatkišima, kao i slanijoj hrani, "privlačniji su" ovim insektima.
  • Ne bi trebalo koristiti jake cvjetne i voćne mirise, jer za tobom može krenuti čitav roj, čime ugrožavaš i sebe i dijete. Osim ovih mjera prevencije, na raspolaganju su ti i razni preparati koji štite najmlađe od ugriza komarca.
  • U kućnim uvjetima najučinkovitiji vid zaštite su mrežice za prozore i vrata koji će sigurno biti od velikog značaja, a za bebin krevetić može poslužiti i baldahin.
  • Na tržištu postoje razni preparati koji štite mališane od ugriza. Prilikom odabira preparata na neke činjenice posebno treba obratiti pozornost, a to je uzrast za koji je preparat namijenjen, rok upotrebe, kao i korištenje gdje je točno naznačeno kako se preparat pravilno koristi (da se ne nanosi na oštećenu ili iritiranu kožu, da se maže u tankom sloju ...).
  • Kada si u kući, na raspolaganju imaš uređaje koji tjeraju komarce, ali koje nije poželjno koristiti u blizini djece. Postoje i uređaji koje možeš zakačiti za bebina kolica, torbu, dio garderobe, jer rade na baterije.
Možda te zanima... Što učiniti kad je dijete alergično na ubod komarca? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.