Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 09. lipnja 2021.

800.000 djece u svijetu godišnje umre od pneumokoknih bolesti

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prevencija je najbolja zaštita, stručnjaci se zalažu za uvođenje 13 valentnog cjepiva u novi Nacionalni imunizacijski program za djecu

Zdravlje naše djece uvijek nam je na prvom mjestu i zato je od velike važnosti znati što više o pneumokoku, bakteriji koja je iznimno rasprostranjena i uzrokuje upale grla, sinusa, bronha, pluća, srednjeg uha, a može uzrokovati i upalu moždanih ovojnica (meningitis) ili otrovanje krvi. Najčešće se pojavljuje među djecom vrtićke dobi, no može biti vrlo opasna i za starije osobe koje su u čestom kontaktu s djecom, pogotovo kad je riječ o upali pluća.

Ova bakterija je često prisutna na sluznici nosa zdrave djece koja nemaju nikakvih simptoma, a prenosi se dodirom i kapljičnim putem. Važan je i čest uzročnik bolesti u svim dobnim skupinama.

Možda te zanima... Prvi simptomi pneumokokne bolesti i kako reagirati? Vrtić

Pneumokok je najčešći uzročnik bakterijske upale pluća i upale srednjeg uha, ima rezistentnost na antibiotike i može imati ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje, posebice kada je riječ o maloj djeci. Postoji više od 85 serotipova pneumokoka, a najteže infekcije su uzrokovane tipovima 4, 6, 9, 14, 18, 19 A i 23. Na spomenute sojeve otpada oko 90 posto invazivnih infekcija kod djece i 60 posto kod odraslih.

Kako bi se skrenula pažnja na važnost cijepljenja protiv pneumokoka kod male djece i prevencija pneumokoknih bolesti, danas je održan okrugli stol "Aj' bok pneumokok" u organizaciji portala missMAMA. 

"Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu godišnje umre 800.000 djece od teških pneumokoknih bolesti. Nažalost, u Hrvatskoj nemamo konkretne podatke koliko djece godišnje oboli od pneumokoknih bolesti jer se trenutno ne vodi potpuna evidencija. Prevencija je najbolja zaštita i željela bih poručiti svim roditeljima da se ne trebaju bojati cjepiva, već bolesti koja je nepredvidiva i može biti vrlo opasna po zdravlje djeteta“, istaknula je prim.mr.sc. Diana Nonković, dr. med. spec. epidemiolog, voditeljica odjela za nadzor nad zaraznim bolestima, HZJZ Split.

Hrvatska je pretposljednja zemlja u Europskoj uniji koja je uvela pneumokokno cjepivo u Nacionalni imunizacijski program 2019. godine, a protekom tri godine, točnije krajem 2021. godine raspisat će se novi natječaj za nabavu pneumokoknog cjepiva. Na tržištu su dostupna dva cjepiva koja sadrže različiti broj serotipova.

 | Author: Promo Foto: Promo

"Trenutno je u obaveznom imunizacijskom programu 10 valentno cjepivo. Kod uvođenja cjepiva u obavezni imunizacijski program struka je predlagala uvođenje 13 valentnog cjepiva koje štiti od tri dodatna serotipa, od kojih je serotip 19 A učestao u Hrvatskoj i može izazvati teške pneumokokne bolesti. Struka će ponovno predložiti uvođenje 13 valentnog cjepiva u obavezni program, a što će konačno biti odlučeno, mi to zaista ne znamo“, izjavio je prof. dr. sc. Goran Tešović, dr. med., specijalist infektologije i pedijatrijske infektologije, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“

Možda te zanima... Najčešće bolesti koje pogađaju vrtićku djecu Vrtić

Nakon uvođenja cjepiva protiv pneumokoka u Program, primijećen je pad pneumokoknih bolesti, no zbog specifične epidemijske situacije u kojoj se nalazimo teško je reći u kojim postocima. Primjerice u drugim zemljama koje su uvele cjepivo protiv pneumokoka prije epidemije koronavirusa, u prosjeku se broj upala pluća smanjio za 50 posto, broj upala srednjeg uha za 35 posto i broj teških invazivnih pneumokoknih bolesti koje završavaju bolničkim liječenjem za 70 posto.

 | Author: Promo Foto: Promo ; prim. Jadranka Kelečić, dr. med. "Mi u KBC Rebro najčešće primamo najteže slučajeve pneumokoknih bolesti poput bakterijemije i upale pluća. Ove godine ih je bilo znatno manje, iako imali smo djece s distrukcijom plućnog tkiva što je vrlo težak slučaj. Ono što bih željela napomenuti jest činjenica kako je riječ o djeci koja nemaju nikakvih kroničnih bolesti niti predispozicija za teške respiratorne bolesti. Dakle, od teških pneumokoknih bolesti mogu oboljeti i prethodno potpuno zdrava djeca. U obaveznom programu cjepiva trenutno je uvršteno 10 valentno cjepivo protiv pneumokoka u kojem nisu pokriveni svi sojevi, od kojih su neki vrlo opasni. Na tržištu postoji i 13 valentno cjepivo, koje se po programu koristi za djecu kronične bolesnike, a mi bismo kao struka predložili uvođenje tog cjepiva i u obvezni program za svu djecu“, prim. Jadranka Kelečić, dr. med., specijalist pedijatrije, uži specijalist kliničke imunologije i alergologije, KBC Zagreb.

Čekaonice su u pedijatrijskim ordinacijama ove godine bila praznije, nego što je to bio slučaj prošle godine. Zbog uvođenja strogih epidemioloških mjera u dječje vrtiće, socijalne distance, nošenja maski i pojačane higijene ruku, ali i sve druge obrazovne institucije, manje je djece obolijevalo od raznih respiratornih bolesti.

"Treba biti svjestan da se sve epidemiološke mjere ne mogu primjenjivati kod djece vrtićke dobi. Naime djeca svojim ručicama primaju razne stvari, stavljaju ručice u usta, stavljaju različite predmete u usta i samim time lakše dolaze u doticaj s virusima i bakterijama. Upravo je zbog svih tih situacija najbolji način prevencije od pneumokoknih bolesti cjepivo. Ne možemo sa sigurnošću reći koliko nam se smanjio broj pneumokoknih bolesti zbog cjepiva, a koliko zbog povećane higijene, no mi pedijatri vjerujemo kako je kombinacija ovih dviju mjera najbolji način za prevenciju“, izjavila je prim. Giovana Armano, dr. med., specijalist pedijatrije.

Zaključak svih stručnjak jest činjenica da je prevencija od svih bolesti pa tako i pneumokoknih najbolja zaštita. Također, stručnjaci se slažu kako je uvijek bolje odabrati zaštitu koja pokriva širi spektar bolesti kako bi ista bila što sigurnija za malu djecu, ali i njihove ukućane.

"Sve one bolesti koje se mogu prevenirati, bi se trebale prevenirati, a upravo je pneumokok najznačajnija bakterijska bolest u djece", istaknuo je prof. dr. sc. Goran Tešović, dr. med.

Djeca su najčešći prijenosnici bakterije pneumokok pa cijepljenjem djece štitimo i starije ukućane. Više informacija o pneumokoknim bolestima možete pročitati na web stranici pneumokok.hr

cijepljenje bolest Možda te zanima... Kako zaštititi svoju djecu od najopasnijih invazivnih dječjih infekcija? Vrtić