Vrtić 13. listopada 2023.

U modernoj verziji filma o Bambiju njegovu mamu neće ubiti lovci, a reakcije na to nisu pozitivne

Foto: YouTube screenshot
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Naučili smo da moderno vrijeme mijenja mnoge stvari – od pogleda na hranu, preko načina na koji govorimo o nečem osjetljivom, pa do knjiga koje su već pokušali mijenjati. No s nekim stvarima se nosimo lakše, s nekima teže…

Snjeguljicu ne smije poljubiti princ jer nije dala pristanak; patuljci nisu više 7 patuljaka, nego samo jedan muškarac s dvarfizmom; Mala sirena poživi, ostane u ljudskom obliku, dobije glas i uda se za princa. Što je sljedeće? Pa, moglo bi to biti da Bambijeva mama poživi, odnosno da ju ne ubiju lovci.

Da, točno to što ste pročitali. Upravo to bi mogla biti radnja moderne Disneyeve verzije ove bajke. No, mišljenja onih do kojih je doprla ta ideja i mogućnost su vrlo podijeljena. Čak je i pretjerano reći „podijeljena“, jer ova vijest gotovo da nigdje nije naišla na razumijevanje, bez obzira na generacije.

Redateljica Lindsey Anderson Beer u posljednje vrijeme radi na modernoj Disneyevoj verziji ove legendarne priče koja je rasplakala mnogu djecu i roditelje i jedna od ideja je – iz scenarija izbaciti scenu u kojoj lovci ubiju Bambijevu mamu. U razgovoru za Collider ona je rekla da je to zbog činjenice da su današnji roditelji osjetljiviji nego u prijašnjim generacijama.

„Ne želim otkriti radnju, ali čini mi se da bi mamina smrt današnjoj djeci i današnjim roditeljima bila malo previše, jer su osjetljiviji nego što su bili u prošlosti,“ rekla je Anderson Beer, te dodala: „Mislim da je upravo to jedan od razloga zašto često roditelji ne pokazuju svojoj djeci originalni film.“

I da, u pravu je. Današnja djeca vrlo često ne znaju za Bambija, iako je Bambi bio veliki hit i vrlo važna priča tijekom djetinjstva današnjih roditelja. „To je zapravo divan, divan film. No, tempo je malo drukčiji od onog na što je navikla današnja publika,“ rekla je Anderson Beer.

Je li Bambi skrenuo u woke vode?

Na kad je ovaj njen intervju dospio u medije, komentari na društvenim mrežama bili su u potpunosti u neskladu s njenim očekivanjima, rekli bismo. Javnost se s njom uopće nije složila, a Disney je jednoglasno optužen za woke pretjerivanje. Woke kultura, inače, predstavlja moderni pokret koji je omogućio manjinskim skupinama da izraze svoje želje i potrebe, te da se bore protiv diskriminacije. No, neki ju smatraju zapravo nametanjem ideologije.

Originalni film Bambi na velikim se ekranima pojavio 1942. godine, a pričao je priču o lanetu Bambiju koji traži svoje mjesto u šumi, zajedno s prijateljima – zecom i tvorom. Bambi odrasta i uči se nositi s raznim problemima, srećom, tugom, ali i smrti mame, koju ubiju lovci.

No, čini se da će nove generacije pričati neke nove priče s novim događajima i novim krajem. I tko može reći je li to ispravno ili ne? Da su današnja djeca i roditelji daleko osjetljiviji na razne stvari, to je činjenica. Ali zapitati se treba li to zapravo tako biti i je li to u redu – je sasvim legitimno. Naravno da želimo djecu zaštititi od tuge, suza, boli, ali jesu li priče, bajke, crtići i filmovi pravo mjesto za to, to je već sasvim drugo pitanje. O kojem, vjerujemo, svatko od vas ima svoje mišljenje…

Ostaje nam vidjeti hoće li Disney ustrajati u ovom naumu i hoće li to utjecati na gledanost filma.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.