Vrtić 27. listopada 2022.

Disneyev novi crtić podijelio je javnost: Heroina kakvu dosad nismo vidjeli

Foto: Disney
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Disney je predstavio prvi kratki animirani film s plus-size protagonisticom u glavnoj ulozi

Kada roditelji dopuste djeci gledanje crtanih filmova i serija, nadaju se da će njihovi mališani pronaći uzore u svojim omiljenim likovima i da će naučiti kako se bolje povezati sa svijetom oko sebe. Disney je na svom streaming kanalu Disney+ objavio kratkometražni crtić pod nazivom „Reflect“ i odabirom glavne junakinje razveselio mnoge roditelje! 

U posljednje vrijeme sve se više naglašava važnost mentalnog zdravlja i prihvaćanja različitosti od najranije dobi. Disney je sve te važne poruke spojio u jedno u svom novom zanimljivom crtiću o plus size balerini. Ovaj crtani film bavi se važnom temom tjelesne dismorfije kod djece i brzo je postao viralan, posebice na TikToku.

Glavna junakinja crtanog filma je Bianca, plus size balerina koja se bori s tjelesnom dismorfijom. Tjelesni dismorfni poremećaj je zaokupljenost umišljenom ili malom estetskom manom koja izaziva značajnu uznemirenost ili ometa društveno, profesionalno ili drugo djelovanje. Navedeno stanje negativno utječe na mentalno zdravlje osobe, dovodi do društvene izolacije, a upravo je to problem o kojem Disney progovara u svom novom crtiću.

U kratkom animiranom filmu Reflect, čija je redateljica Hillary Bradfield, poznata po radu i na mnogima omiljenim filmskim naslovima kao što su Frozen 2 i Encanto, po prvi se puta susrećemo s plus-size junakinjom. Radnja prati mladu balerinu Biancu koja se bori s negativnim osjećajima prema vlastitom odrazu u ogledalu, a crtić naposljetku šalje poruku o važnosti pronalaska vlastite unutarnje snage, prihvaćanja sebe i svog tijela u punini te prevladavanju straha i sumnje s kojima se mnogi susreću tijekom odrastanja, ali i života.  

Možda te zanima... Fenomen filma Frozen: Zašto oduševljava djecu diljem svijeta? Roditelji

Nametnuti standardi ljepote

Pritisci društva i okoline često su preveliki. Nametnuti standardi ljepote kojima svakodnevno svjedočimo putem oglasa i društvenih medija pred nas, žene, ali i djevojčice, vrlo često stavljaju nerealna očekivanja. Mnoge se djevojčice uspoređuju s nerealnim i nedostižnim prikazima drugih, umjetno uljepšanim pomoću različitih filtera i efekata te pomno odabranim kadrovima koji prikazuju ono „najbolje“ iz života osoba.  Za osobe koje pate od tjelesne dismorfije, društvene mreže i ostali mediji mogu biti osobit izvor neugode i služiti kao okidač za opsesivno razmišljanje o svome izgledu. 

Isječak iz filma prikazuje Biancu kako vježba balet uz zrcalo i zrcalnu sliku sebe kako se raspada. Tako simbolizira način na koji ona doživljava svoje tijelo. Bianca svoj fizički izgled smatra većim problemom nego što on zaista jest i to utječe na njezino samopouzdanje.

@retrocosygamer It’s available on Disney + and shows how she battles body dysmorphia #plussizedisney #disneyprincess #plussizerepresentation ♬ After LIKE - Short Ver. - IVE

Da se mnogi mogu poistovjetiti s glavnim likom pokazale su reakcije korisnika društvenih mreža, posebice TikToka, a mnogobrojni komentari dokaz su da je riječ o temi koja zaslužuje svoje mjesto u trenutnom društvenom kontekstu. 

Oni koji pate od tjelesne dismorfije rekli su koliko im je važno vidjeti sebe i svoja iskustva u ovakvim filmovima kako bi se što lakše i brže oporavili. S druge strane, bilo je i negativnih komentara koji su prozvali Disney zbog nametanja nezdravog načina života i promicanja debljine. 

Crtić je već dostupan na Disney+ streaming servisu, a mi svakako preporučujemo da ga pogledate i javite nam svoje dojmove!

Možda te zanima... Nova istraživanja otkrivaju kako popularni crtići nisu toliko edukativni kao što mislite Vrtić
 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.