Vrtić 31. svibnja 2022.

U kojoj dobi je u redu dozvoliti lakiranje noktiju?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jarke boje lakova za nokte često su djeci vrlo zanimljive, ali takvi proizvodi sadrže neke kemijske tvari koje bi mogle uzrokovati neželjene reakcije na osjetljivoj dječjoj koži

"Moja kći je "žicala" lak za nokte kada je imala samo tri godine. Dok sam kupovala kozmetiku u drogeriji, kćer je ugledala prekrasno pakiranje dječjeg laka za nokte. Nakon "dugih pregovara" popustila sam i kupila joj lak. Odabrala je kričavo zelenu boju i bila je toliko uzbuđena da me zamolila da joj odmah nalakiram nožne prste. Nalakirali smo nokte i krenuli na ručak s našim prijateljima.
Zatim je pala dok je izlazila iz restorana, ozljedivši lakat, koljeno i šaku.

Kako bih je smirila i utješila, podmitala sam je s lakom i spremno ponudila lakiranje i noktiju na rukama. Trenutačno se smirila. Od tada smo počeli koristiti dječje lakove za nokte na tjednoj bazi. Viđala sam i puno drugo djece svih dobi s nalakiranim noktima. No, čula sam da neke predškolske ustanove imaju pravila o tome smiju li ga djeca nositi ili ne.

Što mislite, u kojoj dobi je prikladno početi lakirati djetetu nokte? Dopuštate li djeci da s lakiranim noktima odlaze u školu ili u vrtić?", upitala se mama djevojčice i izazvala lavinu komentara na društvenim mrežama.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Jesu li lakovi za nokte sigurni za djecu?

Lakovi za nokte sadrže toksične tvari kao što su formaldehid, ftalati (otapala za boje, ali toksična za živce i žlijezde s unutarnjim izlučivanjem), aceton i toluen (oni drže boju u tekućem obliku, ali brzo isparavaju i ispunjavaju zrak otrovima, čime ugrožavaju vaš dišni sustav) te benzofenoni. Visok sadržaj nekih kemijskih spojeva u lakovima za nokte može uzrokovati promjene na noktu:

  • listanje nokta,
  • dehidraciju,
  • alergijski kontaktni dermatitis,
  • promjene prirodne boje zbog taloženja pigmenata u noktu,
  • iritativni dermatitis zbog upotrebe odstranjivača laka za nokte.

Dakle, najbolje je ne lakirati dječje nokte redovito, već eventualno povremeno. Drugim riječima, ograničite upotrebu lakova na dječjim noktima samo za posebne prilike. Nemojte koristiti tradicionalni lak za nokte za odrasle na malu djecu, pogotovo ako još uvijek imaju naviku sisanja palca ili prsta. Neki lakovi za nokte za odrasle sadrže formaldehid, toluen i ftalate, koji mogu biti otrovni ako se progutaju. Za djecu su najbolji netoksični lakovi za nokte na bazi vode.

Postupci s trajnim ili polutrajnim lakovima za nokte se ne bi trebali prakticirati kod djece jer sadrže otrovne komponente poput akrilata i hidrokinon metil etera (mekinol). Također, važno je uklanjati lak s noktiju proizvodima bez acetona jer je ova kemikalija vrlo agresivna za ploču nokta.

Možda te zanima... U kojoj dobi počinju sjećanja iz djetinjstva? Mnogo ranije nego što mislite... Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.