Vrtić 16. rujna 2022.

Roditelji upozoravaju na opasnost metalnih slamki: "Moje dijete je zamalo umrlo"

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon tragičnog događaja roditelji upozoravaju koliko metalne slamke mogu biti opasne

Četverogodišnji dječak Charlie DeFraia iz SAD-a umalo je preminuo kada mu je metalna slamka probila vitalnu arteriju u grlu, privremeno prekinuvši dotok krvi u mozak. Dječak je pao preko ruba trijema dok je pio sok pomoću metalne slamke, koja mu je probila grlo, prenosi Usa today. Kada su roditelji izašli i vidjeli sinovo lice obliveno krvlju, isprva su mislili da se ugrizao za jezik. No kad je stigla hitna pomoć, postalo je jasno da je dječakov gubitak krvi posljedica teže ozljede.

Liječnici su utvrdili da je četverogodišnjak pretrpio ozljedu unutarnje karotidne arterije, jednog od glavnih putova koji opskrbljuju mozak krvlju i kisikom. Uspjeli su zaustaviti krvarenje tako što su ranu omotali gazom, ali "popravak" arterije bio je izazov. Naime, mjesto ozljede dodatno je zakompliciralo stvari. "Ozljeda je bila vrlo visoko blizu baze lubanje, što ju je činilo previše riskantnom da joj se pristupi kirurški", rekao je dr. David Chesler, direktor pedijatrijske neurokirurgije u Stony Brooku.

Možda te zanima... Zašto nikad ne bi trebala vrtjeti dijete držeći ga ruke? Vrtić

Nakon što su liječnici uspjeli locirati izvor krvarenja, morali su razmišljati izvan okvira. Tako su došli na ideju da umetnu tanku cjevčicu u arteriju u bedru i gurnu je kroz krvožilni sustav do rane na vratu. Zatim su stvorili potpuno novu karotidnu arteriju unutar Charliejeve stare karotidne arterije, koristeći stentove za zaustavljanje krvarenja i vraćanje protoka krvi u mozak. Zahvat je trajao samo 45 minuta, a nakon tjedan dana u medicinski induciranoj komi dječak se počeo oporavljati.

Nesreća je upozorenje za roditelje koliko metalne slamke mogu biti opasne za djecu. Iako se dječak dobro oporavio, nesreća je bila dovoljna da njegova majka zauvijek odustane od upotrebe metalnih slamki. "Od dana nakon nesreće su u smeću", rekla je majka DeFraia.

Iako su metalne slamke postale popularna alternativa plastičnim slamkama za jednokratnu upotrebu, ovaj slučaj iz SAD-a nije prvi koji ih povezuje s teškim ozljedama. Popularni lanac kafića Starbucks je savjetovao roditeljima da slamke od nehrđajućeg čelika drže podalje od djece nakon što su zaprimili prijave o tome da su mala djeca njima rezala usta. Tvrtka je 2016. povukla 2.5 milijuna metalnih slamki i zamijenila ih akrilnim slamkama. Dakle, iako su metalne slamke ekološki mnogo prihvatljivija opcija, krutost metalnih slamki za višekratnu upotrebu može predstavljati sigurnosnu opasnost, posebno za malu djecu. 

Možda te zanima... Pogrešno narezane hrenovke najlakše zapnu u dječjem grlu! Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.