Razvojna faza djeteta: Vrtićka dob:

Pregledaj
Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 14. svibnja 2013.

Dulje ostaju koncentrirani

Timeline fotke, vrtićka dob
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca u ovoj dobi mogu dulje zadržati pažnju i ostati koncentrirana pa svome djetetu možete početi davati zahtjevnije zadatke i uključiti ga u pomaganje oko kućanskih poslova.

Šestogodišnjak je jednako znatiželjan kao i mlađe dijete, ali sada može bolje artikulirati svoje misli. Više ga zanimaju apstraktne teme i postavlja pitanja na koja možda ne možete odgovoriti odmah i jasno. Nemojte se ljutiti ako započne bilo koju temu, a vaša objašnjenja neka budu jednostavna.

Djeca ove dobi ponekad vole zapovijedati i zahtijevati, ali vole i znati što se očekuje od njih. Pravila im daju sigurnost jer znaju što moraju napraviti tijekom dana. Držite li se rutine, izbjeći ćete svađe s djetetom, a ono će biti ponosno na sebe kada obavi neki dnevni zadatak ili izvrši svoje obaveze.

Loše navike i nezgode

Grickanje noktiju, kopanje nosa, žvakanje kose i slične loše navike često smetaju roditeljima. Djeca razvijaju takve navike zbog stresa, a ako ih neprestano opominjete u vezi toga, samo će biti još više nervozna.

Djeca u ovoj dobi često su impulzivna i teško im je shvatiti posljedice svih svojih djela. Često ne mogu shvatiti utjecaj vlastitih postupaka sve dok se ne dogodi nešto loše. Roditelji se pitaju zašto se djeca ponašaju loše i jesu li svjesna svojih grešaka. Šestogodišnje dijete tek uči razliku između slučajnih nezgoda i namjernog ponašanja.

Ako ste djetetu puno puta rekli da ne baca loptu blizu prozora, a ono vas nije poslušalo i razbilo prozor, obuzdajte svoj bijes i objasnite mu posljedice takvog ponašanja te ga uključite u pospremanje nereda.

Razlika između dobrog i lošeg

Ponekad dijete zna što radi krivo, a tako se ponaša kad je ljuto, frustrirano, umorno ili pod pritiskom. Neka djeca ignoriraju roditelje kako bi dobili nešto što žele. U ovom slučaju potrebno je otkriti razlog zašto se tako ponaša te mu omogućiti da kroz igru i druge aktivnosti savlada svoju ljutnju.

Želite li naučiti dijete razliku između dobrog i lošeg i što znači biti pošten, igrajte s njim društvene igre. Pokažite mu kako biti dobar pobjednik, ali i gubitnik. Objasnite mu da se nitko neće htjeti igrati s njim ako će varati.

Crno-bijelo gledanje na stvari

Šestogodišnjaci često stvari vide crno-bijelo, a teško im je vidjeti sredinu. Nešto im je ili glupo ili fenomenalno, ili dobro ili loše, ili su oduševljeni s nečim ili nemaju volje za to. Ovakav crno-bijeli način gledanja na stvari pomaže djetetu da organizira i kontrolira svoj svijet. Stavljanjem stvari u dvije suprotne kategorije, dijete uči razumjeti da u isto vrijeme postoje dva različita gledišta.

Vole sport i tjelesnu aktivnost

Šestogodišnjaci vole trčati i skakati, a budući da im se tek razvija koordinacija ruku i nogu s očima, vještine poput bacanja i hvatanja lopte još nisu potpuno razvijene, ali uz puno vježbe poboljšavaju se njihove motoričke sposobnosti.

Problemi s vidom

Nekoj djeci mliječni zubi počinju ispadati već u 4. ili 5. godini, ali prosječna dob je 6 godina. U kasnijoj predškolskoj dobi često se javljaju prvi problemi s vidom. Kratkovidnost je česta pojava kod djece školske dobi, što se ispravlja naočalama (kontaktne leće nisu preporučljive do adolescencije).

Ako se dijete žali da ne može pročitati znakove ili riječi u daljini, ako nema interes za učenje čitanja, drži knjigu vrlo blizu nosa, puno trlja oči, škilji, žmirka, osjetljivo je na svjetlo, ima kronično suzenje oka, provjerite mu vid.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.