Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 13. veljače 2019.

Odrastanje bez oca može promijeniti djetetov DNA?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje otkrilo je kako bi odrastanje bez oca moglo imati mjerljive učinke na djecu na molekularnoj razini

Ako je suditi prema novom istraživanju - zdravlje i dugovječnost djece koja odrastaju bez oca moglo bi imati posljedica.

Naime, istraživači su proučavali DNA 2420 djece iz 20 američkih gradova kako bi odredili je li odrastanje bez oca u kući (zbog smrti, razvoda ili drugih razloga) povezano sa staničnom funkcijom koju je procijenila duljina telomera - krajeva kromosoma koji djeluju kao štitovi. Zašto telomeri?

Možda te zanima... Očevo odbacivanje ima puno veći utjecaj na dijete nego što se mislilo Školarci

Zato jer znanstvenici telomere vide kao biološki sat s obzirom da njihova duljina pomaže odrediti kada stanice u našem tijelu odumiru. Skraćeni telomeri povezani su s puno zdravstvenih stanja poput pretilosti i psihičkih bolesti, što je učinilo rezultate istraživanja poprilično zabrinjavajućima - posebno za dječake čiji su telomeri bili 40 posto više pod utjecajem nego telomeri djevojčica zbog gubitka oca.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pet stvari u kojima je tatin utjecaj jači na razvoj djeteta

I dok je utjecaj odrastanja bez oca bio najviše vidljiv kod djece mlađe od pet godina, devetogodišnjaci koji su pretrpjeli gubitak oca imali su telomere koji su bili 14 posto kraće nego ona djeca s očevima u svom životu. Kad se detaljno proučavao razlog gubitka, promjene su bile najviše vidljive kod djece čiji su očevi umrli (16 posto), zatim kod djece čiji su očevi u zatvoru (10 posto) te na posljednjem mjestu kod djece čiji su roditelji razvedeni ili razdvojeni (6 posto). 

Veliki zaključak prema mišljenju znanstvenika je i da rezultati otkrivaju važnu ulogu koju očevi igraju u skrbi i razvoju djece, kao i dokaze koji pokazuju štetne posljedice roditelja u zatvoru na djecu. Pedijatar i autor istraživanja Dan Notterman rekao je za portal Parents.com kako rezultati istraživanja ponajviše naglašavaju važnu ulogu koju očevi imaju u životu djeteta.

Možda te zanima... Emocionalno uključeni tate imaju sretniju djecu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.