Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 03. ožujka 2020.

O brižnosti majke ovisi u kakvim odnosima će dijete biti kad odraste

Foto: Shutterstock ; Znakovi koji pokazuju da te odgaja emocionalno nezreli roditelj
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca koju su odgajale majke s ljubavlju rjeđe su imala partnere koji ih zlostavlja ili su i oni postali nasilnici, čak i ako su brakovi njihovih roditelja bili konfliktni.

Veza majke i djeteta vrlo je važna. Ona oblikuje našu osobnost, a izbori koje donosimo u životu u velikoj su mjeri povezani s tipom odnosa koji smo imali s majkom tijekom djetinjstva. Nedavno istraživanje pokazalo je da, ako je veza pozitivna u ranoj fazi života, djetetove ljubavne odluke tijekom adolescencije bit će zdrave, a izbjegavat će partnere sklone nasilju i zlostavljanju.

Važnost odnosa

Prethodne studije otkrile su da izloženost bračnim sukobima roditelja, dok je dijete u tinejdžerskoj dobi, može utjecati na njihove ljubavne veze kasnije u životu. Ako su odrasli gledajući kako jedan roditelj zlostavlja drugog, mogu imati predispozicije za nasilne odnose.

mama majka kći obitelj Možda te zanima... 5 tipova majki i kako se osjećaju njihova djeca Roditelji

Ipak, nova istraživanja otkrila su drugu stranu. Ako je majka, unatoč sukobu sa suprugom, voljela svoju djecu i bila brižna majka, manje su šanse da će djeca ponoviti istu priču. Brižnost majke u djetinjstvu pomaže ljudima da kasnije u životu izbjegnu nasilne odnose, piše Bright Side.

Kako ljubav majke štiti djecu?

Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu Interpersonal Violence. Studija je provedena nad 140 mladih. Polovica sudionika imala je jednog roditelja koji je imao probleme s alkoholom.

Istraživanje je provedeno dva puta - jednom kada su sudionici bili djeca u osmom razredu i jednom kada su bili tinejdžeri. Cilj je bio otkriti koliko su bili izloženi konfliktnim odnosima roditelja, kakav im je bio odnos s majkom i jesu li i oni bili žrtve nasilja.

Djeca koju su odgajale majke s ljubavlju rjeđe su imala partnere koji ih zlostavlja ili su i oni postali nasilnici, čak i ako su brakovi njihovih roditelja bili konfliktni.

Doris Pinčić Možda te zanima... Trebamo li se svađati pred djecom? Roditelji

Suprotno tome, djeca čije majke nisu bile brižne, bila su izloženija sukobima roditelja i imala su nasilne partnere, ili su i sami postali nasilnici.

Zašto je majčinska ljubav toliko pozitivna?

Prema studiji, kvaliteta odnosa između roditelja i djece oblikovala je njihovo mišljenje o sebi i drugima. Ako ih je majka odgajala u pozitivnom okruženju i toplini, djeca su sebe više poštovala. To se dogodilo unatoč činjenici da su se roditelji loše slagali.

Utjecaj koji bračni odnos ima na djecu je velik. Zbog toga, rješavanje problema bez nasilja u obitelji smanjuje obiteljski stres, poboljšava komunikacijske vještine i odgaja kvalitetnije ljude.

Možda te zanima... 5 načina emocionalnog zlostavljanja djeteta o kojima se rijetko govori Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.