Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 25. srpnja 2017.

Kako pomoći djetetu ako se boji ulaska u more?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji trebaju ostati smireni ako se dijete boji ulaska u more, a ruganje, tjeranje na silu ili ljutnja produbljuju averziju. Postupno im dokažite da se nemaju čega bojati

Vrijeme je godišnjih odmora i svi se vesele kupanju te raznim igrama u moru. No ima djece koja ne samo da se ne vole kupati nego se i panično boje mora i brčkanja. Kako objašnjava dipl. psihologinja Jelena Klopotan, taj strah je razvojno normalan i najčešće se javlja oko druge godine. 

"Strah od vode posebno je izražen kod velikih površina, mora ili velikih bazena, jer nema jasnih granica, što je djeci zastrašujuće. Djeca se u toj dobi boje svega neočekivanog, pa je dobro unaprijed ih pripremiti. Ne treba ih naglo spuštati u vodu jer gube kontakt s tlom, što može izazvati osjećaj straha i panike. Ponekad se strah od vode može pojaviti i nakon nekih nelagodnih iskustava, primjerice ako se posklizne i padne u vodi ili ako im uđe voda ili sapunica u oči", pojašnjava Klopotan.

Uzroci straha

Neka djeca se boje vode zbog prethodnog lošeg iskustva, ako ih je netko prenaglo stavio u prehladno more ili ih je zapljusnuo val. Uzroci straha su raznovrsni, ali boji li se dijete panično mora, stručnjaci su složni. Nikako ih ne tjerajte s idejom “naviknut će se”. Jer neće. 

beba, mama,  plaža Možda te zanima... Mame otkrivaju kako je izgledalo prvo ljetovanje s djetetom Roditelji

"Umjesto stavljanja u more na silu, treba ih pokušati na neki način kroz igru pridobiti da se zainteresiraju, a onda im pokazati kroz smijeh neke zgodne igračke za plažu, naučiti ih da je more jedna velika igraonica i da se ničeg ne treba bojati. Dobro je kad je više djece na plaži pa zajedno grade kule u pijesku ili puštaju brodiće. Lakše će sami spontano krenuti u more kad vide jedni druge", pojašnjava pedijatrica dr. Giovana Armano.

I psihologinja Klopotan naglašava kako je iznimno važno, kad se dijete boji vode ili ulaska u more, da roditelji ostanu smireni i pozitivni jer uznemirenost odraslih potpomaže dječjem strahu i osjećaju nesigurnosti. 

dijete voda Možda te zanima... Što kad se dijete boji vode? Vrtić

Ništa na silu

"Dijete je bolje postupno izlagati ulasku u more; igrati se u plićaku ili pored, lagano ga polijevati i poticati te podržavati u onome što samo želi i kad želi", kaže psihologinja Klopotan. 

Grubo guranje u vodu ili tjeranje na silu nije dobro jer će se dijete samo još više prestrašiti. Neku djecu treba ostaviti neko vrijeme da promatraju. Mnoga se sama spontano odluče ući u more kad vide da nema opasnosti. Naravno, ističe Klopotan, treba voditi računa da je more ugodne temperature, da je dijete sigurno i zaštićeno da ne potone (narukvice, kolutovi na napuhivanje, prsluci i slično), da ga se drži iznad razine vode koja bi mu mogla ući u usta, nos ili oči, što je vrlo neugodno i što može prestrašiti dijete. 

"Dobro bi bilo da dijete koje se boji ne ide u more kad su veliki valovi. Što se dijete ranije dovede u tu situaciju, manja je  vjerojatnost da će se u kasnijoj dobi bojati", rekla je dr. Armano dodavši kako je plivanje zdravo i djecu treba što prije uključiti, a godišnji odmor idealna je prilika da dijete upozna more i da cijela obitelj opušteno uživa u ljetnim radostima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.