14. svibnja 2013.

Problemi s kontrolom fizioloških funkcija

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uredno dijete zna kontrolirati mokrenje i stolicu. To znači da može upravljati svojim sfinkterima (kružnim mišićima koji zatvaraju anus i mokraćni mjehur).

Vrijeme stjecanja ovih navika različito je za svako dijete. Vaše dijete neće moći trajno biti uredno sve dok ne sazrije tjelesno, neurološki i emocionalno. Tek je tada sposobno suzdržati se dok se ne nađe u prilici u kojoj može zadovoljiti potrebu za mokrenjem ili stolicom. Djeca obično kontroliraju crijeva prije treće godine. Potpuno kontroliraju mjehur noću i danju nekoliko mjeseci kasnije (oko 4. ili 5. godine najkasnije).  

Enkompreza

Naziv za nedostatnu kontrolu crijeva nakon navršene 3 godine. Liječnik će provjeriti ne pati li vaše dijete od neuroloških poremećaja koji uzrokuju teškoće u kontroli sfinktera ili od probavnih smetnji. Enkompreza je često povezana sa zatvorom. Nakupljanje stolice u završnom dijelu debeloga crijeva uzrokuje proširenje rektuma. Zbog toga dijete ne osjeća potrebu za pražnjenjem crijeva. Liječenje zatvora je obično dovoljno da nestane i enkompreza.

Ovo stanje može nastati zbog psihoemocionalnih poremećaja ili zakašnjela sazrijevanja. Odvajanje, polazak u vrtić, kao i prevelika očekivanja od strane roditelja mogu dovesti do takva poremećaja.

Enureza

Stanje u kojem nedostaje kontrola pražnjenja mjehura. Zahvaća oko 15 posto djece, češće dječake. Događa se noću, u snu. Ako dijete i dalje piški u gaćice tijekom dana nakon 4. do 5. godine liječnik će najprije provjeriti ne boluje li od mokraćne infekcije ili ima anomaliju mokraćnih putova. Ako se ti uzroci isključe valja potražiti psihološki uzrok, emocionalni ili u odnosima s okolinom.

Enureza se naziva "primarnom"ako se navike nisu nikad stvorile. Takvu enurezu može poticati obiteljsko okružje ili zakašnjelo sazrijevanje sfinktera, ali psihoemocionalne teškoće mogu biti u osnovi problema. Enuričnom djetetu često nedostaje samopouzdanje i samostalnost. Razgovarajte o tome s vašim liječnikom.

"Sekundarna" enureza javlja se u djeteta koje se ranije "kontroliralo". U osnovi ovoga poremećaja može biti odvajanje, emocionalni šok ili kakav drugi događaj.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.