Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 03. kolovoza 2022.

Jeste li primijetili da su igračke za djevojčice skuplje od onih za dječake?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedan je korisnik društvene mreže pokrenuo zanimljivu raspravu među roditeljima o razlikama u cijenama igračaka za djevojčice i dječake

Od najmanjih nogu počinju razlike u cijenama igračaka za djevojčice i za dječake. Ako je nešto ružičasto, velika je šansa da će biti skuplje, čak i ako je prema svim karakteristikama identično proizvodu plave boje. Na ovaj problem upozorio je i korisnim društvene mreže TikTok Lee Tasker, koji je uočio da je paket kocki za djevojčice, odnosno u ružičastom pakiranju, 7 funti ili 62 kune skuplji od plavog, namijenjenog dječacima.

 "Pitanje za sve roditelje na TikToku: Koji od ovih proizvoda ćete kupiti svojim kćerima? Ovu vreću s mega kockama plave i zelene boje ili ovu s ružičastima i ljubičastima", upitao je. I sam je svjestan da će većina za djevojčice odabrati ružičasto pakiranje, a onda je otkrio koja je razlika u njihovoj cijeni. "Prvo pakiranje košta 13 funti, a drugo 20. Koje ćete sada kupiti? Iskreno, nisam vjerovao kada sam čuo da je ružičasti porez vidljiv i na primjeru dječjih igračaka", dodao je.

Ružičasti porez je zapravo dodatni iznos koji žene plaćaju na proizvode koji se protežu na „ženske stvari“ poput ružičastih igračaka, britvica, kozmetičkih proizvoda, odjeću, higijenske proizvode i slično. U prosjeku proizvodi za žene stoje 7 % više od usporedivih proizvoda za muškarce. 

@lee.tasker How are we going to sort this out? #pinktax #pinktaxsucks #pinktaxisreal #sexism #sexist #feminism #pinktaxnomore #savemoney #shoparound ♬ original sound - Lee Tasker

Neugodno iznenađeni roditelji oglasili su se komentarima ispod videozapisa ogorčeni razlikom u cijenama igračaka za djevojčice i dječake, a jedna korisnica je napisala: "I sama sam primijetila da su igračke za djevojčice često skuplje, sramota."

Drugi je napisao: "Trebali biste usporediti cijenu odjeće za djecu, odjeća za dječake je jeftinija i to me ljuti." Treća je rekla: "Zaista sam kupila plave kocke kad mi je kći bila mlađa upravo iz tog razloga", napisala je jedna majka." Međutim, rijetki se nisu složili s bijesom roditelja i dali su moguće objašnjenje. Tvrdili su da obično više koštaju 'specijalna izdanja igračaka' nego standardna. 

Ipak, čini se da razlike u cijenama između igračaka za djevojčice i dječake zaista postoje i da nije riječ o pukoj slučajnosti. Njujorški Odjel za prava potrošača usporedio je cijene gotovo 800 proizvoda koji imaju varijante za žene i muškarce, točnije gotovo su identični po svemu osim po pakiranju koje je usmjereno prema određenom spolu, te je otkrio da cijene ovise o ciljanom spolu. Kontrolirajući kvalitetu, otkrili su da su slični proizvodi u prosjeku sedam posto skuplji ako su namijenjeni ženama ili djevojčicama.

Nakon što su u poznatom američkom trgovačkom lancu Target uočeni identični dječji skuteri za djevojčice i dječake, pri čemu je ružičasti koštao 49.99 dolara, a crveni za dječake 24.99, te je zatražen komentar glasnogovornika, odmah su promijenili cijene, a glasnogovornik je izjavio da je bila riječ o greški u sustavu. Ali ista situacija se može naći i kod mnogo drugih igračaka, piše Washington Post

Jeste li uočili da su igračke za djevojčice skuplje nego za dječake? Napišite nam svoja iskustva u komentarima. 

dječak igra lutka Možda te zanima... Zašto je dobro da se dječaci igraju s lutkama? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.