Trudnoća 06. siječnja 2024.

Oduvijek si željela blizance? Dobra je vijest da si možeš povećati šanse, ovo su faktori koji utječu na to

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Oduvijek sanjaš o blizanačkoj trudnoći, no uvjerena si kako su ti šanse gotovo nikakve? U nastavku pročitaj zašto ideja o blizancima možda i nije toliko nerealna...

Broj rođenih blizanaca samo u SAD-u je porastao za 78 posto u odnosu na 1980. Prema podatcima, na 1000 rođenih beba rode se 34 blizanca. Danas se u svijetu rađa blizanaca više nego ikad prije u povijesti. No, prije nego što kupiš odgovarajuću odjeću za svoju buduću djecu, važno je razumjeti kako dolazi do blizanačke trudnoće i koje stvari utječu na veće šanse za dobivanje blizanaca.

Možda te zanima... U svijetu se rađa rekordni broj blizanaca Trudnoća

Prirodno začeti blizanci

Procjenjuje se da 1 od 250 trudnoća prirodno rezultira blizancima, a postoje dva načina za njihovo začeće, prenosi Healthline.

  • Jednojajčani blizanci

Prvi uključuje jednu jajnu stanicu koja je oplođena jednim spermijem. Oplođeno jajašce podijeli se na dva dijela, što rezultira jednojajčanim blizancima. Šanse za jednojajčane blizance relativno su rijetke - oko 3 ili 4 para jednojajčanih blizanaca rađaju se na svakih 1000 porođaja. I premda je to možda očito, jednojajčani blizanci su uvijek istog spola. Osim što izgledaju isto, oni također dijele potpuno isti DNK.

  • Dvojajčani blizanci

S druge strane, dvojajčani blizanci nastaju kada se dvije odvojene jajne stanice oplode pomoću dva spermija. Obje oplođene jajne stanice ugrađuju se u maternicu i - devet mjeseci kasnije - rađaju se dvije bebe. Dvojajčani blizanci mogu biti dva dječaka, dvije djevojčice ili dječak i djevojčica. Mogu biti fizički slični ili potpuno različiti. To je zato što, za razliku od jednojajčanih blizanaca, oni ne dijele potpuno isti DNK. Zapravo, osim činjenice da su rođeni zajedno, oni nisu ništa sličniji od braće i sestara rođenih u razmaku od nekoliko godina.

Čimbenici koji povećavaju izglede za prirodno začeće blizanaca

Šanse da imate blizance mogu biti veće ako ste i sami blizanac ili ako imate primjere blizanaca na majčinoj strani obitelji. Jedan od razloga za to može biti hiperovulacija, što je situacija kada tijelo oslobađa dva ili više jajašca tijekom ovulacije. A hiperovulacija se može prenijeti u vaš DNK.

Dob

Jeste li stariji od 35 godina? Ako želite blizance, možda ćete "pogoditi jackpot" ako ste u kasnim 30-ima ili 40-ima. Naime, te žene imaju veće šanse za začeće blizanaca. Hormonske promjene koje se događaju u blizini menopauze mogu potaknuti tijelo da oslobodi više od jednog jajašca tijekom ovulacije.

Visina

Čini se da više žene češće rađaju blizance. To može zvučati pomalo čudno, ali istraživači tome pripisuju određeni faktor rasta sličan inzulinu. Studija iz 2006. godine otkrila je da je stopa blizanaca viša kod žena koje su dva i pol centimetra više od prosjeka.

Težina

Žene s prekomjernom težinom također imaju veće šanse za prirodno začeće blizanaca. Točnije, šanse su najveće ako je vaš indeks tjelesne mase (BMI) iznad 30. Ipak, važno  je upozoriti: Nemojte se namjerno debljati kako biste povećali šanse za blizance. BMI preko 30 također vas može svrstati u rizičnu kategoriju trudnica, stoga razgovarajte sa svojim liječnikom o zdravoj težini prije nego što zatrudnite.

Rasa

Afroamerikanke imaju malo veće šanse za začeće blizanaca od bijelih žena. Ali žene iz Azije i Latinoamerikanke imaju manje šanse da imaju blizance u odnosu na druge grupe. No, zanimljivo je da bjelkinje starije od 35 godina imaju najveću stopu rađanja trojki, četvorki itd.

Prehrana

Jedno starije istraživanje kaže da ono što jedete može povećati šanse za rađanje blizanaca, i to najvjerojatnije do čak pet puta! Žene koje konzumiraju životinjske proizvode, posebno mliječne proizvode, mogu imati dodatni faktor rasta inzulina. Krave ispuštaju ovaj hormon u svoje mlijeko i kad se ono konzumira to može utjecati na ljudsku reprodukciju. Također, hranjive tvari mogu podržavati hormone koji pomažu tijelu da istodobno oslobađa više od jednog jajašca.

Prethodne trudnoće

Imate li već dijete koje želi biti stariji brat ili sestra? On ili ona mogu biti razlog što na kraju imate blizance. Nešto što se naziva "visok paritet" - što u osnovi znači prethodnu trudnoću - može povećati vaše šanse.

Možda te zanima... Kako nastaju blizanci i što utječe na višeplodnu trudnoću? Trudnoća

Medicinski potpomognuta oplodnja

Ako ste upoznati s umjetnom reproduktivnom tehnologijom (ART), oplodnjom in vitro (IVF) i ostalim tretmanima plodnosti - poput in-utero oplodnje (IUI) - možda već znate da su tada šanse za rađanje blizanaca veće. Iako sam postupak IUI-ja ne povećava vaše šanse za blizance, određeni lijekovi povezani s njim mogu. Klomifen citrat i letrozol lijekovi su koji potiču ovulaciju. Oba se lijeka često daju u IUI ciklusima i mogu pomoći tijelu da proizvede više jajašaca koja se mogu istodobno osloboditi.

IVF postupak

Lijekovi su također dio IVF-a. No, jedan od glavnih čimbenika koji ovom reproduktivnom tehnologijom povećava šanse za blizance je broj embrija koje ste odlučili prenijeti. Neki se parovi odluče za prijenos samo jednog. Iako bi se pojedinačni embrij mogao podijeliti i pretvoriti u jednojajčane blizance, to nije previše vjerojatno.

Kako povećati svoje šanse?

Najprije shvatite da blizanačke trudnoće nisu uvijek samo "igra i zabava". Blizanačka trudnoća može donijeti određene komplikacije i automatski će vam se dodijeliti klasifikacija "visokog rizika".

Primjerice, blizanci imaju 12 puta veću vjerojatnost da će se roditi prije termina, a 16 puta je veća vjerojatnost da će imati malu porođajnu težinu. I ne samo to, već i žene koje nose blizance imaju povećani rizik od razvoja preeklampsije i gestacijskog dijabetesa. Sve ovo ne znači da ne možete imati potpuno zdravu trudnoću s dvije bebe. To samo znači da će vas možda trebati malo pažljivije nadgledati.

Važno je naglasati da mnogi čimbenici koji povećavaju izglede za blizance nisu baš pod vašom kontrolom. Dakle, iako možete odabrati da jedete više mliječnih proizvoda, ne možete promijeniti svoju visinu, rasu ili obiteljsku povijest. Ako i dalje uporno želite dobiti blizance, reproduktivna tehnologija može vam pružiti najveću kontrolu nad time.

No, stručnjaci trenutno preporučuju mlađim ženama da za najbolji ishod koriste samo jedan embrij po IVF ciklusu. Lijekovi za pojačavanje ovulacije izdaju se na recept i mogu nositi neke ozbiljne rizike, poput veće šanse za hiperstimulaciju jajnika ili izvanmaternične trudnoće. Lijekovi i postupci poput IVF također su skupi i obično su rezervirani za parove kojima je dijagnosticirana neplodnost.

 

Možda te zanima... Trudna sam s blizancima: Mogu li roditi vaginalno? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.