Razvojna faza djeteta: Vrtićka dob:

Pregledaj
Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 15. svibnja 2013.

Dijete sada želi privatnost

Timeline fotke, vrtićka dob
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vaše dijete će možda željeti samo se kupati i oblačiti i neće više ostavljati otvorena vrata dok je u WC-u. Djeca ove dobi sve više počinju biti svjesna svog spola i počinju imitirati roditelja istog spola. Ipak nisu svi šestogodišnjaci u fazi u kojoj se pomalo srame svog golog tijela, što prije svega ovisi o obitelji.

Sklapanje prijateljstava i suočavanje s pojmom smrti

Šestogodišnjaci svojim prijateljima smatraju one s kojima provode najviše vremena i s kojima se najčešće viđaju, a to su uglavnom djeca iz susjedstva, vrtića i škole. Takvi odnosi lako se stvaraju, ali i prekidaju.

Roditelji žele zaštititi svoje dijete od ružnih stvari u životu, ali to nije potpuno moguće. Šest godina je prijelazno razdoblje u kojem dijete počinje razumjeti da kućni ljubimci, ali i ljudi mogu umrijeti. Dijete smije vidjeti vašu tugu i nemojte izbjegavati razgovarati o osobi koja je preminula.

mama i kćer | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dječja golotinja i golotinja pred djecom

U dobi od pete do osme godine kod djece se javlja osjećaj srama i potreba za privatnošću pa prestaju pokazivati vlastite intimne dijelove tijela. Nikako ih se ne smije prisiljavati da budu gola, a nije dobro niti biti gol pred djecom ako primijetimo da ona okreću glavu na drugu stranu kad nas vide gole. Pročitaje što još treba izbjegavati kako bi seksualni razvoj djeteta bio zdrav!

Čitanje knjiga ili sport u slobodno vrijeme?

Ako je vaše dijete krenulo u školu, ali ako se tek za to priprema, sve više će ga zanimati čitanje. Ohrabrujte ga u čitanju, posjetite knjižnice i odaberite mu knjige kako bi moglo vježbati čitati. Odaberite knjige s puno slika i ilustracija uz pomoć kojih će dijete svojim riječima ispričati priču.

Želite li svom djetetu pronaći idealnu aktivnost za vikend ili slobodno vrijeme tijekom tjedna, upišite ga na tečaj sviranja, plesa ili odaberite neki sport. Šestogodišnjaci pamte riječi i glazbu različitih melodija i vole pjevati i svirati. Svoju kreativnost mogu iskazati i glumom jer vole koristiti rekvizite, kostime, imitirati i istraživati pokrete uz glazbu.

Ako dijete pokazuje interes za neko područje, roditelji su oduševljeni jer misle da je njihovo dijete posebno talentirano. Dobro je poticati djetetove interese, ali bez opterećenja.

Naučite dijete zdravoj prehrani

Neki šestogodišnjaci su izbirljivi u vezi hrane, ali neki počinju pokazivati interes za isprobavanje nove hrane, a na njih utječu i njihovi vršnjaci iz škole. Djeca ove dobi podložna su različitim utjecajima i često im je nemoguće odoljeti nezdravim grickalicama, sokovima i slatkišima.

Ovo je idealno doba kad roditelji mogu djetetu pokazati što je zdrava prehrana. Zajednički obiteljski obroci pomoći će djetetu da nauči što je zdrava prehrana, a i kako se pristojno ponašati za stolom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.