Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 28. rujna 2020.

Drugo dijete ima veće šanse 'upasti u nevolju' u odnosu na prvorođenog?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje pokazuje da djeca koja su rođena druga po redu, posebno dječaci, imaju veće šanse da upadnu u nevolje u odnosu na prvorođenu djecu.

Ono što sigurno znaju roditelji s više djece: trenutak kada pomislite da ste shvatili roditeljstvo, dolazi drugo dijete i baca vas u "ozbiljnu patnju". Djeca su uvijek različita i tako se roditelji nalaze u novim dilemama - od temper tantruma do izražavanja dječje osobnosti.

Već neko vrijeme znanstvenici potvrđuju da poredak rođenja djece može utjecati na dječju osobnost i postignuća, a nedavno istraživanje potvrdilo je još jednom činjenicu da je drugo dijete doista "teže" od ostalih. Nakon ovakvih vijesti roditelji možda malo osjete olakšanje jer onda nije baš sve na njihovim plećima.

djeca Možda te zanima... Starije, srednje ili najmlađe dijete? O tome će ovisiti karakter djeteta Vrtić

Joseph Doyle s Tehnološkog instituta iz Massachusettsa proučavao je tisuće obitelji s dvoje ili više djece u Danskoj i Floridi te otkrio kako dijete koje je rođeno drugo po redu upada u više nevolja nego ostala djeca u obitelji - usredotočili su se na obitelji u kojoj je drugo dijete muško.

"U obitelji s dvoje ili više djece, dječaci koji su rođeni kao drugo dijete imaju 25 do 40 posto veću vjerojatnost da upadnu u nevolje u školi ili sa zakonom u odnosu na dječake koji su prvi rođeni", otkrili su u istraživanju.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Doyle kaže da na takvo ponašanje utječu mnogi faktori, uključujući potrebe drugog djeteta da se natječe za pažnju i prisustvo mladog uzora u njegovom životu.

"Prvorođena djeca imaju uzore koji su odrasle osobe. A djeca koja su rođena kasnije imaju uzor koji je možda par godina stariji i iracionalan, starijeg brata ili sestru. I roditeljska ulaganja su drugačija, a utjecaj brata ili sestre sigurno doprinosi tim razlikama koje kasnije možemo vidjeti i u delinkvenciji", objašnjava Doyle.

Roditelji također više ulažu u roditeljstvo kad podižu prvo dijete. Kad drugo dijete dođe u obitelj roditelji su opušteniji, objasnio je Doyle. Naravno, treba naglasiti da "prokletstvo drugog djeteta" nije pravilo koje uvijek vrijedi. Obrazovanje i sredina važni su čimbenici koji određuju ponašanje djeteta. Činjenica da su roditelji često opušteniji s drugim djetetom ima i svoju pozitivnu stranu: odrastanje u opuštenoj obiteljskoj sredini povećava dječju sposobnost da samo razvija.

obitelj Možda te zanima... Redoslijed rođenja u obitelji otkriva osobnost djeteta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.