Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 30. listopada 2022.

Ako želiš odgojiti vrijednu djecu, isprobaj metodu Maya

Foto: shutterstock Jednostavne stvari poput pospremanja za sobom mogu biti dobar početak
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ženama je često teško održavati kuću čistom, pogotovo kada rade i imaju djecu. Pokušavaju raditi, brinuti o djeci, čistiti i kuhati, a uz sve to održati i zdravi razum. Nažalost, to nije lako i zbog toga se žene često osjećaju jadno, tjeskobno pa čak i ljuto.

Ako si jedna od onih koja pokušava raditi sve, odnosno brinuti o djeci, čistiti kuću i ići na posao, tvoja kuća možda izgleda kao da je kroz nju prošao tornado. Za takvo stanje svoje kuće se ne bi trebala ispričavati pogotovo ako su ti obitelj, posao i zdrav razum na prvom mjestu. No, kako bi doskočila ovom problemu, probaj pospremati i čistiti kuću tijekom vikenda i uključiti svoju djecu.

Iako ti možda pospremanje ne smeta, često te prljavo posuđe na stolu ili prljave čarape u hodniku izbace iz takta. Ako imaš malu djecu, nauči ih da pokupe za sobom jer su ona sposobna za to, čak i ako imaju primjerice samo četiri godine. Nema razloga da iz tjedna u tjedan pronalaziš prljavu odjeći ili posuđe na nasumičnim mjestima u domu. 

Možda te zanima... Upozorenje: 5 tajnih izazova u odgoju petogodišnjaka Vrtić

Uključivanje djece

Iako ti se možda čini kontraproduktivno tražiti svoju malu djecu za pomoć, nikada nije prerano da ih naučiš dobrim navikama kao što je pospremanje za sobom. Ako djeca steknu dobre navike već od prve godine, one mogu postati dio njihove prirode. Čak i ako istinski ne pomažu kada su još mala djeca, ona uče i razvijaju interes i razumijevanje za ono što je potrebno da bi dom bio čist. 

Jednostavne stvari poput pospremanja za sobom ili odlaganja stvari tamo gdje im je mjesto mogu biti dobre za početak. Sve što je potrebno da tvoja djeca obave svoje zadatke je da ih smireno zamoliš. U tom slučaju možeš koristiti metodu starog indijanskog naroda Maye. Prema istraživanju provedenom u Meksiku i Gvatemali, djeca autohtonog naslijeđa ne samo da pomažu oko kuće, već to rade i bez da ih se pita. Pomaganje obitelji u poslovima nije samo očekivanje, već oni žele pomoći i ponosni su na to. Pranje rublja, pripremanje večere i čišćenje kuće dio su njihovih života gotovo prije nego što mogu prohodati.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Istraživanja pokazuju da djeca moraju obavljati kućne poslove da bi postala uspješna u odrasloj dobi

Naravno, za stvaranje navika treba puno vremena i strpljenja, ali svakako će se isplatiti kada djeca budu starija i morala sama staviti prati rublje. Nikada nije kasno da napraviš popis obaveza za svoje mališane kako ne bi provodila svako subotnje jutro pospremajući. 

Kao primjer može poslužiti Brooke Hampton koja piše za portal Barefoot Five i dopušta svom 13-godišnjaku da upravlja obiteljskim mjesečnim proračunom za namirnice. Kaže da roditelji često podcjenjuju sposobnosti svoje djece, pa je ona odlučila dopustiti svojoj djeci da preuzmu vodstvo kad god je to moguće. Brooke napominje da je važno dati vremena djeci da pokušaju i ako ne uspiju, da pokušaju ponovno. Smatra kako su sposobni onoliko koliko im kao roditelji dopuštamo.

Važno je odabrati zadatke i poslove primjerene dobi ili dopustiti djeci da ti pomognu u stvarima koje možda nećeš moći sama. Istraživanja pokazuju da djeca moraju obavljati kućne poslove da bi postala uspješna u odrasloj dobi. Poslovi poput iznošenja smeća, pranja rublja i posuđa uče ih da je posao dio života.

Kako isprobati majansku metodu kod kuće?

1. Od početka odgajajte djecu da pospremaju iza sebe. Ako proliju mlijeko, dajte im krpu s kojom vam mogu pomoći počistiti proliveno. 

2. Osnažite djecu - potičite ih na razmišljanje. Umjesto da im govorite da operu zube, pitajte: "Koja je sljedeća stvar koju radimo ujutro?"

3. Budite uzor i svojim primjerom učite djecu odgovornostima. Ako vidite smeće u parku, recite: "Idem baciti ovo u kantu jer ne volimo smeće, zar ne?" 
 

Možda te zanima... 15 loših stvari koje su dobre za tvoje dijete Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.