Vrtić Prehrana djeteta 28. svibnja 2021.

Zašto nikada ne bi trebala tjerati dijete da pojede sve s tanjura?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odbijanje hrane i ostavljanje većine obroka na tanjuru može biti poprilično iscrpljujuće za roditelje, međutim stručnjaci upozoravaju da roditelji nikada ne bi trebali tjerati djecu da pojedu sve s tanjura....

Djeca u dobi od 2. do 6. godine često su poprilično izbirljiva kada je u pitanju hrana. Roditelji se često žale da njihova djeca jedu poput ptičica te rijetko pojedu ono što je servirano na tanjuru. Budući da roditelji i obitelj imaju presudnu ulogu u stvaranju zdravih prehrambenih navika u djece, BrightSide piše kako je važno ne raditi pogreške koje će negativno utjecati na djecu.

Postoji i nekoliko razloga zašto roditelji baš nikada ne bi trebali tjerati djecu da pojedu sve s tanjura, a neke od njih pojašnjavamo u nastavku.

Dijete neće dobiti priliku razviti zdrav odnos s hranom

Djeca moraju imati priliku razviti intuitivno jedenje i biti sposobna razumjeti kada su gladna, a kada sita. Da bi poticali razvoj normalnog ponašanja u prehrani, važno im je da mogu odlučiti koliko žele jesti i da prestanu jesti u trenutku kada su njihovo tijelo i um u potpunosti zadovoljni.

Jelo postaje mjerilo uspjeha

Prehrana je prirodna i ne treba hvaliti mališane što "dobro" ili puno jedu. Kad to učinimo, postaju nesigurni. Još jedna pogreška koju roditelji mogu napraviti jest grditi djecu kada ne pojedu sve sa svojih tanjura, što također može biti štetno za njihove prehrambene navike. Ako želiš, možete verbalizirati postupke svog djeteta i reći nešto poput: "Oh, vidim da nisi ni probao svoj ručak. Nešto nije u redu?".

Oduzimaš djetetu kontrolu nad vlastitim tijelom

Divno je kad djeca također imaju tjelesnu autonomiju, omogućujući im da upravljaju onim što se događa s njihovim tijelima, baš kao i odrasli. I dok se trudimo da dijete jede dovoljno, mogli bismo se početi fokusirati na svoj autoritet, a ne na promicanje zdravih izbora hrane. Stručnjaci sugeriraju prakticiranje "podrške autonomiji" davanjem djeci sposobnosti da sami donose odluke i stvaraju granice tijekom interakcija s hranjenjem.

prehrana zdrava hrana dijete jelovnik Možda te zanima... Što učiniti kada dijete odbija hranu? Vrtić

Veza između tijela i mozga može postati slabija

Kad jedemo, mozak prima signale probavnih hormona, pojačavajući osjećaj sitosti. A kad roditelji ne dopuštaju djeci da slušaju svoj mozak, znanstvenici nas upozoravaju da bi to moglo uzrokovati dugoročne probleme; prejedanje i kao posljedica toga pretilost kod djece povezana je s lošim kognitivnim funkcioniranjem.

Povećava rizik od pretilosti

Svako peto dijete u suvremenom društvu pati od pretilosti, ali i od emocionalnih ucjena povezanih s hranom. Istraživanja su pokazala da je davanje djeci preobilnih objeda i poticanje da jedu više nego što žele uobičajeni uzrok prejedanja i prekomjerne tjelesne težine.

Dijete bi moglo početi odbijati, pa čak i mrziti zdravu hranu

Ako je iskustvo s hranom koju roditelji nude bilo negativno, postoji velika šansa da će dijete izbjegavati tu vrstu hrane te postati izbirljivo. Zbog prirodnog straha od nepoznate hrane, normalno je da djeca isprva odbiju jesti određenu hranu, no kad odbijanje na naiđe na razumijevanje, već roditelji vrše pritisak na dijete, velika je vjerojatnost da povezanost s tom hranom neće biti pozitivna, a dijete može razviti averziju prema zdravoj hrani koju mu roditelji nude.

Dijete jede hrana Možda te zanima... 6 namirnica koje djeca ne smiju jesti često Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.