U sezoni bobičastog voća uživajte u slasnim malinama! Osim što su bogate vitaminom C i prehrambenim vlaknima, izvrsno se slažu s jogurtom ili kao dodatak žitaricama za zdrav i hranjiv doručak, a koriste se i za pripremu osvježavajućih deserata
Jeste li znali da maline pripadaju porodicama ruža? Ovo slasno ljetno voće dostupno je od kraja lipnja pa sve do rujna, a najbolje uspijeva u svježoj klimi s dovoljno oborina. Maline su bogate vitaminom C i manganom, a sjemenke sadrže i vitamin E te omega 3-masne kiseline. Osim toga, bogate su prehrambenim vlaknima.
Kao i ostalo bobičasto voće, maline imaju kratak vijek trajanja i svježe ostaju dva do tri dana. Najbolje ih je držati u hladnjaku i oprati prije konzumacije. Maline se mogu zamrznuti, no prije spremanja u zamrzivač, potrebno ih je oprati i osušiti.
Muffini s malinama
Sastojci:
- 300 g svježih malina
- 250 g glatkog brašna
- 180 g smeđeg šećera
- 10 g čokolade za kuhanje
- 0,5 maslinova ulja
- 1 dl mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 3 jaja
Priprema:
- Brašno pomiješajte s vanilin šećerom i praškom za pecivo. Jaja miksajte sa smeđim šećerom, dodajte mlijeko i ulje pa pomiješajte sa suhim sastojcima. U smjesu umiješajte polovicu malina
- Kalupe za muffine premažite maslacem i napunite smjesom do 2/3. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 7 minuta. Izvadite muffine iz pećnice, na vrh poslažite preostale maline i pecite još 7-10 min
- Kada su muffini gotovi, posipajte ih s listićima čokolade za kuhanje
Recept je preuzet s portala Gastro.hr