Vrtić 30. rujna 2024.

Petogodišnjak je trebao novu jetru, a onda se pojavila njegova bivša odgojiteljica…

Foto: Facebook
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad je dijete imalo bolesno, svi smo spremni na sve moguće žrtve da bi dijete ozdravilo. A kad je djetetu ugrožen život, onda se događaju i prava čuda, kao što se dogodilo ovoj obitelji…

Ako imaš imalo empatije u sebi, imalo ljudskosti, ma ako si uopće ljudsko biće u pravom smislu te fraze, onda te bolest djeteta pogađa na jedan sasvim drukčiji način, u neka sasvim druga, skrivena mjesta u srcu. I sve što nam pada na pamet kad čujemo da je neko dijete bolesno jer pomisao „samo da ozdravi“. Nije to nikakav klišej, nego iskrena i jednostavna misao koja je sasvim prirodna.

Kad je petogodišnjem dječaku Ezri dijagnosticirana bolest jetre, i to krajnji stadij, njegova je obitelj bila očajna. Njegova je mama na svom Facebooku tada objavila da maleni Ezra treba novu jetru. Ezra je, inače, posvojen u obitelj gdje su roditelji Karen i Ron Toczek koji osim njega imaju sedmero biološke djece, dva posinke i dvoje udomljene djece. Odmalena je Ezra bio krhkog zdravlja, ali nisu znali da će doći do stadija da mu treba nova jetra.

U veljači 2024. mama Karen je objavila da im treba donor za Ezrinu jetru, te da prikupljaju novac za njegovo liječenje. Tu je objavu vidjela Ezrina odgojiteljica iz vrtića i jednostavno odlučila da nešto mora napraviti kako bi pomogla tom dječaku koji joj je ostao u jako lijepom sjećanju… Priču o njima donio je portal Today.com.

Carissa Fisher (21) pojavila se na vratima obitelji Toczek s balonima i plišanim medvjedićem i rekla „Podijelit ću svoju jetru s tobom, prijatelju!“ Mama Karen na prvu kao da nije shvatila što se događa. „O, moj Bože! Vi to ozbiljno?!“ uzbuđeno je upitala mama Karen u sada već viralnom videu. Carissa je bila savršen donor, a kad je došla Ezri na vrata ponijela je veliki papir na kojem je pisalo „Hej, Ezra, želiš li podijeliti moju jetru?“, a ispod su bile kućice u kojima je mogao označiti „Da“ ili „Ne“.

So this happened today… Miss Anita asked if she and Carissa could stop by with something for Ezra. My brain literally...

Objavljuje Karen Thorpe ToczekSubota, 25. svibnja 2024.

Budući da se za Ezru bila posebno vezala dok je bio u njezinoj grupi, Carissa se bez razmišljanja prijavila za testiranje koje će pokazalo da je ona savršen donor.

„Moj brat je u početku mislio da sam pomalo luda, a moja mama je rekla: ‘Moramo sjesti i razmisliti o tome’, ali nisam razmišljala”, rekla je odgojiteljica Fisher. „Imala sam nešto što može pomoći ovom djetetu - moram mu pomoći - i da ja imam 5 godina, željela bih da to netko učini za mene... Nisam uopće sumnjala.“

Inače, Ezrina mama Karen nije znala da se Carissa potajno prijavila za donaciju, a dok im nije pokucala na vrata, Karen nije niti poznavala Carissu. Budući da je Ezra dijete, trebao mu je manji dio jetre nego odrasloj osobi. S druge strane, jetra je jedini organ koji se može sam regenerirati i izrasti iz malog komadića natrag u svoju punu veličinu.

U svibnju, nakon što su je mjesecima testirali kako bi se uvjerili da je odgovarajući donor, Carissa je dobila telefonski poziv koji je čekala. Ezrina mama je rekla da je ova ideja o donaciji potpuno luda!

„Carissa je toliko mlada, a apsolutno je sigurna da to želi učiniti", rekla je Karen i dodala: „Iz perspektive mame, nevjerojatna je stvar znati da bi vaše dijete bilo spremno učiniti to za nekoga.“

Početkom kolovoza Ezra je dobio novu jetru koju mu je poklonila njegova odgojiteljica Carissa. „Dobro jutro - dan je transplantacije!“ napisala je Karen tog dana na Facebooku. „Ezra je bilo malo teže jutros - definitivno je znao da je danas drugačije. Bilo je tihih suza, blesavih osmjeha, maženja...“

Carissa je pak kasnije rekla da je vidjela fotografije svoje i Ezrine jetre. „Jetra mi je bila crvena i glatka i izgledala je jako zdravo”, prisjetila se. „Ezrina jetra bila je narančasta i crna, od naslaga ožiljnog tkiva — nije izgledala kao jetra.”

Operacija transplantacije bila je uspješna za oboje! Ezra je proveo 45 dana na pedijatrijskoj intenzivnoj jedinici, a nakon prve, imao je još tri operacije. Carissa je ostala bez otprilike 30% jetre, a Ezra je dobio priliku za život bez raznih poteškoća. S Ezrom se susrela u bolnici nakon operacije, pa su se smijali i zbijali šale.

Prije desetak dana Ezra je otpušten iz bolnice, a prije nekoliko dana su nalazi bili ponovno zabrinjavajući. No, sve je dobro završilo!

„Ono što je Carissa učinila za Ezru i našu obitelj nije nešto posebno - vrlo je očito kakva je ona", kaže Karen. “Ona je nesebična u svakom području... rekla mi je, ‘Pazit ću na Ezru i pobrinuti se da brine o svojoj jetri.’“

Život nekad piše drame, ali se pobrine i za mala ili veća čuda.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.