Vrtić 24. prosinca 2019.

Dogodilo se pravo božićno čudo: Malenoj Mili Rončević se povukla leukemija

1/2
Foto: Marin Rončević
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pred sam Božić stigle su najsretnije novosti iz Amerike:  Malenoj Mili Rončević se povukla leukemija i transplantirana joj je koštana srž!

Dvogodišnja djevojčica, zbog koje se cijela Hrvatska ujedinila i prikupila gotovo 40 milijuna kuna za njezino liječenje, lječila se od akutne megakariocitne leukemije, a iako joj je postupak obavljen prije nešto više od mjesec dana, sada se može reći da je Mila dobro. 

Ona izgleda i ponaša se kao potpuno zdravo dijete

- Mila je trenutno dobro. Prošla je transplantaciju koštane srži od donora 1.11.2019. i zasad je sve više nego u redu. Nije se radilo o operaciji kao takvoj, nego o transplantaciji koštane srži nakon postizanja i održavanja remisije u trajanju od šest mjeseci. Transplantacija nije operacija nego kompleksan postupak koji uključuje pripremu tzv. kondicioniranje, odnosno postizanje uvjeta za primanje matičnih stanica donora i potom postupak oporavka i začetak stvaranja novih vlastitih obrambenih stanica, a prilikom kojeg se mora boraviti u potpunoj izolaciji jer ne postoji nikakav imunitet. Da bi se došlo do transplantacije, bolest se mora povući, što su oni postigli kroz mjesec dana nakon dolaska i održavali gotovo pola godine - priča tata Marin za 24sata.

 | Author: Marin Rončević Foto: Marin Rončević

Prognoze su joj predviđale, kako otac Marin kaže, tek 1 posto šanse za ozdravljenjem. Transplantaciju je ipak odradila u rekordnom roku, u tri tjedna je otpuštena iz bolnice i na čuđenje i nevjericu svih liječnika sada trči, diže utege, jede i pije sama i radi sve što se ovdje smatra nemogućim u ranom poslijetransplantacijskom periodu. Ona izgleda i ponaša se kao potpuno zdravo dijete, iako znamo da je potencijalnih opasnosti pred nama još uvijek puno - ispričao je za 24sata Milin tata.

Mili je u ožujku 2018. godine dijagnosticiran teški oblik leukemije, a prognoze su bile izrazito loše. Nakon pet ciklusa kemoterapije u riječkoj Klinici za pedijatriju došlo je do remisije bolesti, no, nažalost, bolest se vratila u ožujku ove godine. Najveće prognoze za uspješno liječenje dobili su iz jedne od najpoznatijih dječjih bolnica u svijetu - Children's Hospital of Philadelphia.

Hrvatska je pokazala da se može ujediniti kad je najteže

No, trošak liječenja procijenjen je na gotovo tri milijuna dolara, što je za obitelj Rončević izgledalo kao nemoguća misija. Ipak, Hrvatska je ponovno pokazala da se može ujediniti kad je najteže, da naši ljudi imaju veliko srce. U nevjerojatnoj humanitarnoj akciji u kratkom je roku ne samo prikupljen taj iznos nego je i dvostruko premašen. Osnovana je i zaklada pa je višak sredstava korišten za liječenje druge teško bolesne djece. A Mili je omogućena nada u život.

 | Author: Marin Rončević Foto: Marin Rončević

 

Žvot je pobijedio. Uz ljubav i vjeru.

Sam tijek liječenja u Americi nije išao glatko zbog brojnih komplikacija i nepredviđenih situacija. Ipak, mala lavica Mila je pokazala da je nevjerojatan borac. Baš kao i njezina obitelj koja je napravila sve kako bi omogućila svojoj dvogodišnjoj djevojčici maksimalne uvjete u borbi za život. I život je pobijedio. Uz ljubav i vjeru.

Ne možemo opisati osjećaj radosti i zahvalnosti. Do danas nismo dobili odgovor što se desilo, ja dijelim mišljenje s liječnikom koji se pred Milinim krevetom bacio na koljena. Za mene je to čudesno ozdravljenje, dar od Boga i ja ga jedino takvim mogu svjedočiti. Svatko će ovo interpretirati drugačije, u okviru svojih vjerovanja, ideja i spoznajnih mogućnosti – mi smo sigurni da je ovo, kao i nekoliko situacija prije i nakon ove, bilo Božje čudo, ispričao je za 24sata Milin tata.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.