Vrtić Igre za djecu 30. listopada 2022.

Videoinstrukcije: 3 načina kako s klincima izrezbariti bundevu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Umjetnost rezbarenja bundeva ne zahtijeva predznanje, već samo dobru volju, lijepu bundevu, oštar nož, svrdlo, markere i žlicu. Pogledajte detaljne upute o rezbarenju

Osnove rezbarenja

Idealna bundeva za rezbarenje ima ravno dno, a peteljka joj je još uvijek zelena što pokazuje da je bundeva zdrava. Rukom pregledajte bundevu da nema neravnina, što će vam omogućiti lakše rezbarenje. Rezbarenje započinje s poklopcem, kojeg je potrebno izrezati pod kutom od 45 stupnjeva kako poklopac ne ni klizio dolje.

 

Napravite poklopac dovoljno velik tako da u bundevu može stati vaša ruka kako bi izvadili utrobu bundeve. Skinite višak mesa bundeve s poklopca, a unutrašnjost bundeve očistite velikom žlicom. Sjemenke možete sačuvati za naknadno prženje. Unutrašnjost rezbarite sve dok površina ne postane glatka, a zidovi bundeve debeli oko tri centimetra.

Kod dizajniranja željenih oblika možete ih jednostavno nacrtati markerom na bundevu, ili koristiti papir s uzorkom po kojem ćete rezbariti. Oblike na bundevi rezbarite svrdlom ili uskim oštrim nožem. Da bi bundeva dulje izgledala lijepo držite ju pola sata umočenu u mješavinu hladne vode i malo izbjeljivača, jer će to usporiti truljenje bundeve.

 

bundeva  | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Nakon toga na izrezbarene dijelove bundeve stavite malo vazelina kako bi lakše zadržala vlagu. Koštice bundeva raširite po limu za pečenje i posolite te pecite oko 20 minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju.

Bundeva sa svijećom

Na papiru iscrtajte olovkom oči, nos i usta bundevi. Postavite novine ispod bundeve kako biste na njih moglo vaditi utrobu bundeve. Sjemenke i meso možete vaditi i bez žlice, samo rukama, a to će se osobito svidjeti najmlađima. Zapamtite da su manje bundeve lakše za rukovanje, pa ćete njih lakše i rezbariti

 

Potom papir zalijepite selotejpom za dio kore koji je najglađi kako biste najlakše rezbarili. S vlažnom krpom pritisnite papir na koru bundeve, te velikom oštrom iglom ili svrdlom po rubovima nacrtanih očiju, nosa i usta. Nakon što ste označili cijeli papir, skinite ga s bundevom. S tankim flomasterom spojite rupe kako bi si olakšali rezbarenje.

Nakon toga tankim nožem započnite rezbariti, a izrezbarene dijelove izgurajte iz unutrašnjosti bundeve prema van. Obrišite bundevu vlažnom krpom kako bi ju očistili. U unutrašnjost bundeve postavite svijeću.

 

bundeva | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Bundeva kao 3D umjetničko djelo

Nakon što operete i dobro očistite bundevu, većom gulilicom za povrće ili posebnim oruđem za rezbarenje bundeva krenite guliti jednu stranu njene kore. Izdubite oči te područje oko nosa, kao i usta. Uskim oštrim dijelom gulilice napravite rubove usta i nosa koje ćete dodatno izguliti.

 

Nemojte zaboraviti izdubiti i nosnice, a posvetite se i ostalim dijelovima lica. S malo brusnog papira uredite površinu bundeve kako bi lice dobilo jasnije strukture te pustite mašti na volju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.