Vrtić Igre za djecu 17. rujna 2015.

Recept za savršenu priču: zmaj, dvorac, prijateljstvo i opasnost

zmaj
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Više od trećine djece u britanskom istraživanju istaknulo je zmaja kao lik kojeg se ne smije izostaviti u priči, 32 posto najviše voli vile, 21 posto čarobnjake, a 17 posto ih je izabralo mladog junaka ili junakinju. Zanimljivo je i da djeca više vole priče o prijateljstvu nego o romantičnoj ljubavi

Novo istraživanje pokazalo je da idealna priča za laku noć traje osam i pol minuta i sadrži likove zmaja, princeze, čarobnjaka i vile, piše Daily Mail. U njoj bi trebali biti tradicionalni elementi, poput dvorca, ali bi glavni junak, uz čarobni mač, trebao nositi i najmoderniji mobitel.

Između likova se mora razviti duboko prijateljstvo, a priča treba sadržavati i strašan trenutak u kojem se junak ili junakinja suočavaju s opasnošću ili se bore protiv zlikovaca. I naravno, glavni junak mora pobijediti i živjeti sretno do kraja života.

Uspavljivanje djeteta - najstresniji dio dana

U istraživanju o uspavljivanju djece i pričama za laku noć, koje su provela britanska odmarališta Butlin's u sklopu promocije svojih programa za djecu, sudjelovalo je preko 2 tisuće roditelja i djece. Jedan od zaključaka istraživanja je da roditelji godišnje potroše 164 sata i 15 minuta, što je skoro tjedan dana, na pokušaje da uspavaju djecu.

Više od polovice roditelja, njih 51 posto, kaže da djeci prije spavanja pričaju priče. Oko 8 posto boji se da nisu dobri u tome, 5 posto misli da su njihovoj djeci priče dosadne, a to bi mogli biti razlozi zbog kojih 12 posto roditelja kaže da im je stavljanje djeteta na spavanje najstresniji dio dana.

Priča za djecu koja ne žele spavati

Priča kao predstava

Čak 56 posto djece više voli kad osoba koja im priča priču mijenja glasove za različite likove, dok ih 25 posto voli da im se priča prikaže kao predstava.

mama, dijete, knjiga | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Većina roditelja, 54 posto, kaže da im je čitanje priča najdraži način povezivanja s djecom, a čak 27 posto ih je djeci čitalo i preko telefona ili Skypea. Trećina roditelja priznala je da se osjećaju krivima ako djeci ne ispričaju priču za laku noć.

Tisuću djece u dobi do sedam godina pitali su koji su im omiljeni dijelovi priče i tražili ih da odaberu među tradicionalnim elementima poput dvorca, zmaja i princeze.

Obavezni 'sastojci' za dobru priču

Više od trećine djece istaknulo je zmaja kao lik kojeg se ne smije izostaviti u priči, 32 posto najviše voli vile, 21 posto čarobnjake, a 17 posto ih je izabralo mladog junaka ili junakinju.

Kao mjesto radnje, 36 posto djece preferira dvorac, 18 posto izmišljenu čarobnu zemlju, 10 posto šumu, a 8 posto svemir.

dvorac vitez | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kad je riječ o kretanju u priči, najviše djece, njih 21 posto, za prijevoz bi odabralo konje, 14 posto leteći automobil, 11 posto svemirski brod, a 9 posto letenje na čarobnom tepihu.

Djeca vole priče o prijateljstvu više nego o romantičnoj ljubavi, a neki su odgovori bili netipični pa su djeca željela da njihovi junaci imaju laserski mač, Xbox ili ultrazvučni odvijač poput Dr. Whoa.

Jedno je dijete izrazilo želju da se radnja priče odigra na Top Gearovoj stazi, a drugo da glavni junak priče bude nogometaš Lionel Messi.

Stručnjakinja za priče Alexandra Charalambous kaže da je čitanje priča odlična rutina prije spavanja, a komentirala je i kako je istraživanje potvrdilo da poznati elementi klasičnih priča uvlače djecu u radnju, a sretan završetak priprema ih za ugodan san.

Rutine uspavljivanja teško je mijenjati

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.