Vrtić Igre za djecu 21. ožujka 2024.

Prvi dan proljeća uz inspirativne slikovnice za ljubitelje prirode, putovanja i životinja

Foto: Školska knjiga
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U povodu prvog dana proljeća (21. ožujka) izdvajamo nove, raskošno ilustrirane edukativne slikovnice i knjige za sve zaljubljenike u prirodu, dostupne u Mjesecu dječje knjige u svim knjižarama i webshopu Školske knjige

U svakom trenutku tijekom cijele godine priroda naporno radi – stvara oblake iz kojih pada kiša, potiče cvijeće da raste čak i u pustinji, priprema životinje za zimski san ili vodi male ptiće na prvi let oko svijeta. Te su neprekidne promjene osobito dojmljive u proljeće, kad počinje novi ciklus buđenja u biljnom i životinjskom svijetu. U povodu prvog dana proljeća preporučujemo nove, raskošno ilustrirane edukativne slikovnice i knjige za male ljubitelje prirode, putovanja i životinja, dostupne u Mjesecu dječje knjige u svim knjižarama i webshopu Školske knjige (do 31. ožujka).

Možda te zanima... Zašto je važno djetetu čitati prije spavanja? Vrtić

Čitatelji će u njima, primjerice, pronaći obilje informacija o nezaustavljivoj životnoj sili koja tijekom ožujka otvara milijune proljetnih lukovica u Nizozemskoj, vraća u život zaleđene male žabe u kanadskim jezerima, izvodi jedinstvenu „pomrčinu Sunca” s jatima čvoraka u Danskoj i okuplja sive kitove u meksičkoj laguni u kojoj će ti dobroćudni divovi zasnovati obitelji nakon dugog putovanja iz hladnoga Arktičkog oceana.

Lucy Brownridge, Margaux Samson Abadie: Što radiš danas, Majko Prirodo?

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Zadivljujuća riznica priča o svijetu prirode Što radiš danas, Majko Prirodo? najinformativnija je među izdvojenim knjigama. Sastavljena prema godišnjim dobima i prema mnogobrojnim lokacijama diljem svijeta, pokazuje nam beskrajnu ljepotu i raznolikost prirode na svakom dijelu planeta. Poglavlja knjige koju je napisala Lucy Brownridge i ilustrirala Margaux Samson Abadie slijede puni ciklus kalendarske godine, od siječnja do prosinca.

Svako poglavlje pojedinog mjeseca sadržava četiri priče iz različitih dijelova svijeta kako bi se pokazalo da ono što se događa u prirodi nije posvuda jednako. Dok je na jednom dijelu našeg planeta vruće ljeto, na drugom dijelu vlada ledena zima. Ili, pak, dok je u nekim krajevima suho vrijeme, u drugima je kišovito. U 48 priča o ciklusima koji se

stalno izmjenjuju doznajte što priroda čini u ovom trenutku diljem svijeta. Prekrasno ilustrirana knjiga koju je prevela Ivona Grgurinović prikazuje najdramatičnije i najljepše priče iz prirode koje nam se godinu za godinom odigravaju pred očima.

Hannah Alice: Knjiga o stablu

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Znate li zašto su stabla čudesna? Kako ona pomažu ljudima i životinjama i kako mi možemo pomoći njima? Koje su vrste stabala? Od čega se sastoji svako stablo? Kako stabla rastu i zašto se mijenjaju tijekom godišnjih doba? Zašto su stablu važne pčele? Zašto neka stabla ispuštaju smolu?

Na ta i mnoga druga pitanja odgovore ćete pronaći u ovoj nevjerojatno zanimljivoj, bogato ilustriranoj, interaktivnoj knjizi Hannah Alice pod naslovom Knjiga o stablu koja opisuje stabla, i to od lišća do korijenja, i sve promjene koje ona prolaze u različitim godišnjim dobima. I ono što je najzanimljivije – sve se to može vidjeti na prozirnim stranicama na kojima je prikazano sve što je oku inače nevidljivo. Možete čak zaviriti ispod kore stabla i u gustu krošnju koja skriva mnoge stanovnike.

Ovaj edukativni uvod u prirodu oko nas na uzbudljiv nam način dočarava čaroban svijet stabala, tih velikih biljaka koje mogu dosegnuti visinu kao kad bi se dvadeset žirafa popelo jedna na drugu. Knjiga koju je preveo Marko Maras idealna je za sve ljubitelje prirode i za one koji će to tek postati. Stabla su zbilja čudesna!

Carl Honoré, Kevin i Kristen Howdeshell: Važno je putovanje, a ne odredište

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Putovanja nesvakidašnjim krajolicima melem su za dušu i gozba za osjetila, poručuje Carl Honoré, proslavljeni britansko-kanadski pisac i novinar te guru globalnog pokreta sporosti čiji motivacijski nastupi na TED razgovorima imaju milijune pregleda. Njegova je prva, bogato ilustrirana knjiga za djecu Važno je putovanje, a ne odredište (koju su ilustrirali Kevin i Kristen Howdeshell, a preveo Vedran Pavlić) oda ljepotama prirode, sporim putovanjima i kretanju svijetom smirenijim tempom.

Knjiga sadržava prijedloge za četrdeset putovanja biciklom, vlakom, plovilom ili pješice. Dok lutate Petrom (Gradom crvene ruže) u Jordanu, osjećate čaroliju Puta kamenih gromada u južnoj Engleskoj ili plovite u prošlost na egipatskoj dionici rijeke Nil, u toj ćete predivno ilustriranoj knjizi doznati zašto je putovanje važnije od odredišta.

„Ako zaboravite na žurbu, primijetit ćete pojedinosti zbog kojih je svako mjesto jedinstveno. Upoznat ćete izvanredne ljude i doznati mnoge zanimljivosti o njihovoj povijesti i kulturi. Otkrit ćete nove zvukove, arome i okuse”, piše u uvodu svoje knjige Carl Honoré i poziva čitatelje da putuju polako i uživaju u ljepotama našega divnog planeta.

Ksenia Bakhareva, Rachel Williams: Slikovna zagonetka – Igra skrivača u prirodi

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Život u divljini pustolovan je i pun opasnosti. Od najsuše pustinje do najviše planine životinje su naučile skrivati se od grabežljivaca pronalazeći načine da se prehrane i da ne postanu nečiji plijen. U tome im pomaže mimikrija – vještina kojom se prilagođavaju svojim staništima na vrlo domišljate načine. Kako to čine, doznat će čitatelji zabavne i edukativne knjige Slikovna zagonetka – Igra skrivača u prirodi koju je raskošno ilustrirala Ksenia Bakhareva. Tekst je napisala Rachel Williams, a za prijevod s engleskog jezika zaslužni su Saša Taušan i Marko Maras (stihovi).

Služeći se tragovima prisutnim na šest divljih staništa (europske šume bukve, Sahara, Stjenjak, Amazonija, Veliki koraljni greben i arktičko otočje Svalbard), djeca mogu riješiti slikovne zagonetke i otkriti najčudesnije načine zaštitnog prilagođavanja životinja okolišu! Na ilustraciji svakog staništa skriva se desetak životinja koje su se poslužile mimikrijom. Zagonetka s rimom otkriva tragove potrebne za pronalaženje svake životinje.

Zabavna igra skrivača u prirodi razveselit će svaku obitelj! Zakoračite u divlja staništa svijeta i riješite 70 slikovnih zagonetaka!

Katharine McEwen: Tko se sve skriva na selu? i Tko se sve skriva u džungli?

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Ljubav prema prirodi i životinjama može se poticati od najranijih dana, i to s pomoću slikovnica s prozorčićima koje pridonose razvoju fine motorike. Najmlađi će uživati dok budu otkrivali tko se skriva iza prozorčića u lijepoj slikovnici punoj neodoljivih životinja i zabavnih činjenica o prirodi Tko se sve skriva na selu? Katharine McEwen.

Na selu ima mnogo životinja. Gdje li se skrivaju i što rade? U ovoj inovativnoj knjizi s više od 25 malih prozora najmlađi mogu pozorno proučiti šarene stranice i istražiti tko se krije iza grmlja, stogova sijena i vrata štale te otkriti mnogo zanimljivih činjenica o životinjama na selu. S prikazima koji vode čitatelje kroz sve dijelove dana, ovo je savršen uvod u sve što se događa u seoskom dvorištu i oko njega.

U knjizi s prozorčićima Tko se sve skriva u džungli? iste autorice djeca mogu istražiti tko se krije ispod lišća, u krošnjama drveća i iza stijena te otkriti mnogo zanimljivih činjenica o životinjama u džungli.

Deborah van de Leijgraaf: Pilić i prijatelji i Tigrić i prijatelji

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Stručnjaci savjetuju da djeci čitamo svakog dana od njihove najranije dobi te da ih potičemo na izražavanje vlastitim riječima. Najmlađoj su djeci namijenjene mnoge interaktivne slikovnice u kojima s pomoću igre i zabave uče osnovne pojmove o prirodi i životinjama… Među njima su i dva dražesna nova izdanja, Pilić i prijatelji i Tigrić i prijatelji, čije su jarke, kontrastne boje i meki dijelovi savršeni za najmanje knjiške moljce.

Potaknite motorički razvoj svoje dječice polaganim prepoznavanjem boja i tekstura u ovoj laganoj knjizi koja je izrađena od kombinacije filca i kartona. S pomoću remena od tkanine slikovnicu možete pričvrstiti na dječja kolica ili na bilo koje drugo mjesto kako bi djetetu uvijek bila nadohvat ruke.

Dodirni, opipaj i uživaj! Birajte slikovnice koje potiču ljubav prema prirodi i čitanju od najranije dobi!

Možda te zanima... Čarobna formula za odgoj uspješnog djeteta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.