Vrtić Igre za djecu 19. studenoga 2019.

Poznate mame s mališanima isprobale nove didaktičke igračke iz Lidla

1/12
Foto: missMAMA
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Posjetili smo Lidlovu eko radionicu koja se održala u Kazalištu Trešnja i koja je okupila brojne poznate osobe. Na radionici su predstavljene Lidlove drvene interaktivne igračke koje možeš u Lidlovim trgovinama pronaći od 18. studenog

Lidl i Trešnja od prošle godine surađuju na produkciji dječje predstave "Orašar" u sklopu koje se na pozornici pojavljuju i poznate Lidlove edukativne drvene igračke. Danas je vrlo teško naći roditelja koji nije čuo za Lidlove drvene i sigurne igračke koje su uvijek u ponudi za vrijeme blagdana. Kada ne znaš što kupiti svom djetetu onda je didaktička igračka idealan poklon. 

 | Author: Promo Foto: Promo

Zašto su didaktičke igračke korisne za razvoj djeteta?

Mališani se uvijek vesele novoj igrački, bez obzira na to koje su dobi. No roditelji se često nerviraju kada izdvoje novac za igračku koju dijete, nakon što se s njome poigra dva ili tri puta, ostavi sa strane jer mu više nije zanimljiva. Treba imati na umu to da djeca nisu i ne mogu biti fokusirana na jednu igračku dugo jer svakodnevno otkrivaju i pronalaze nove stvari koje ih zanimaju.

Djeci je najčešće dosadno jer im trebaju novi izazovi, a upravo zbog toga treba odabrati igračke prikladne njihovoj dobi. Igračke trebaju biti stimulativne, poticati maštu i kreativnost, ali prije svega, moraju biti sigurne za igru. 

Dijete na podražaj izazvan didaktičkom igračkom reagira od trenutka rođenja. Samo njegove reakcije vremenom postaju izraženije i odraslima, odnosno nama jasnije i vidljivije. Podražaj didaktičkom igračkom novorođenih beba možemo nazvati prvom stepenicom u razvoju igre jer igra je djetetu životna potreba i sredstvo učenja.

 | Author: Promo Foto: Promo

Uz igru svako će dijete mnogo lakše savladati svakodnevne razvojne "zadaće" kao što su puzanje, hodanje, brbljanje, govor, korištenje žlice, baratanje raznim predmetima, slušanje i razumijevanje govorenog jezika, učenje socijalnih i komunikacijskih vještina, prepoznavanje vlastitih i tuđih emocija. Stoga je djetetu vrlo važno osigurati kvalitetnu i stimulativnu sredinu u kojoj će stjecati neposredna iskustva i znanje, a to znači da je djetetu potrebno osigurati i dobru i kvalitetnu igračku.

Kako odabrati didaktičku igračku?

Pri kupnji igračaka prvenstveno trebaš u obzir uzeti djetetovu dob. Za djecu do tri mjeseca idealne su glazbene igračke ili one živih boja poput visećih mobila (vrtuljaka) koje možeš objesiti iznad djetetova krevetića. Dobar su izbor uvijek i plišanci, šarene zvečke ili mekane loptice koje svijetle ili proizvode zvukove. Između tri i šest mjeseci bebe već mogu istraživati mekane slikovnice ili slagalice s raznim sličicama.

 | Author: Promo Foto: Promo

Nakon šest mjeseci starosti, bebe možeš upoznati s didaktičkim igračkama. Primjerice, to mogu biti drvene kocke, kolutovi ili slične slagalice uz pomoć kojih će razvijati motoričke sposobnosti, logičko razmišljanje i zaključivanje. Danas postoje razne didaktičke igračke - od onih pomoću kojih dijete uči razlikovati boje i oblike do onih koje pomažu razviti motoriku i logiku ubacivanjem raznih oblika u za to predviđene utore. 

 | Author: Promo Foto: Promo Kada dijete napuni godinu dana, već je spremno za igračke koje oponašaju svakodnevni život. To su primjerice drvena kuhinja, dječji usisivač, kućica za lutke, drvene željeznice i slično. Takve su igračke, za razliku od elektroničkih, idealne za razvijanje dječje mašte i poticanje interakcije jer dijete samo mora osmišljavati priču, preuzimati uloge i zabavljati se.

Pri kupnji igračaka, naročito ako ih kupuješ za dijete do godine dana starosti, trebaš ciljati na kvalitetu. Znaš da su djeca sklona stavljati svašta u usta, uključujući i igračke, stoga je važno da biraš kvalitetu prije cijene. Radije kupi skuplju, ali provjerenu igračku poznatog brenda kako bi bila sigurna da ne sadrži nikakve otrovne dijelove. Također, pazi da igračka nije opasna, odnosno da nema sitne dijelove koje dijete može progutati ili se njome ozlijediti. Usto, igračke trebaju biti izdržljive i otporne kako bi preživjele sve one padove koji će se dogoditi kada ih dijete ispusti iz ruku.

Što voditeljica Doris planira kupiti klincima za Božić?

Na Lidlovoj radionici sudjelovale su poznate mame s djecom, a to su: glumica i voditeljica Doris Pinčić Rogoznica, blogerica Sonja Švajhler, Ana Vladušić, Emilija Lasić Črepić, Lea Biljman te glumice Kazališta Trešnja Ana Vučak Veljača i Marijana Mikulić. Mališani su na radionici imali priliku izrađivati igračke od drvenih i drugih prirodnih materijala , a organizirana je i dječja Božićna tombola na kojoj je svako dijete osvojilo neku od Lidlovih drvenih igračaka.

 | Author: Promo Foto: Promo

Odgovorila je da njezina djeca dobivaju previše poklona od svojih baka i djedova, ali i od ostale rodbine. Ako sami nešto žele, onda imaju kasicu u kojoj skupljaju novce. Prekrasna voditeljica smatra da igračku trebaju zaslužiti, ali i naučiti da ona nije besplatna nego da košta.

Glumica Marijana Mikulić pozvala je sve roditelje da dovedu svoju djecu na predstavu "Orašara" u Kazalište Trešnja. Kaže kako je predstava zabavna i zanimljiva te će se djeci sigurno svidjeti.

 | Author: Promo Foto: Promo

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.