Vrtić Igre za djecu 09. rujna 2017.

Pjesmica 'Ringe, ringe, raja' ima zanimljivu i jezivu povijest

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ovu pjesmicu smo svi pjevali kao i djeca, a i danas je mališani pjevaju i vrte u krug. No značenje koje ima, prema urbanoj legendi, nije nimalo namijenjeno djeci

Pjesmica "Ringe, ringe, raja" potekla je iz Velike Britanije, točnije iz Londona u kojemu se pjevala u 17. stoljeću. Prema urbanoj legendi, njeno značenje se zapravo odnosi na kugu, koja je u tom gradu od 1665. do 1666. odnijela više od 68.000 života.

Na engleskom glasi ovako: 

Ring-a-ring o' roses, 
A pocket full of posies,
A-tishoo! A-tishoo!
We all fall down.

Cows in the meadows
Eating buttercups
A-tishoo! A-tishoo!
We all jump up.

U prijevodu to znači: 

Napravi krug od ruža, 
Džepove napuni cvijećem, 
A-pćih! A-pćih! 
Svi padamo. 

Krave na livadi
jedu ljutiće
A-pćih! A-pćih! 
Svi skačemo!

Ring na engleskom jeziku znači prsten ili krug, a "ring of roses" prsten od ruža što označava prve simptome kuge, crvene krugove na koži.  Cvijeće iz pjesmice ima posebno značenje. Ruža simbolizira simptome iz kuge, džepovi puni cvijeća nosili su se kao zaštita od bolesti, a ljutić se tradicionalno koristio kao lijek protiv upala, temperature, iritacija kože. Kihanje i kašalj bili su posljednji simptom kuge, a riječi "svi padamo" značile su - smrt, piše History by Zim.

tata dijete cd Možda te zanima... Čudne poruke u dječjim pjesmama Roditelji

Prva strofa pjesmice zapravo govori o bolesti i umiranju, a druga o lijekovima i ozdravljenju jer krave na livadi pasu ljekovite ljutiće ili žabnjakovke, a potom svi skaču. U kasnijim verzijama umjesto "A-pćih!" pjevalo se "Ashes" odnosno pepeo, što se odnosilo na potrebu da se tijela kremiraju kako se kuga ne bi širila. 

Engleska djeca su pjesmicu pjevala i plesala gotovo kao i naša. Uhvatila bi se za ruke i formirala kolo oko jednog djeteta te pjevali pjesmu. Onaj najsporiji završio bi u krugu i postao rosie (ružica). Dijete u sredini predstavljalo je oboljelog od kuge i bilo je izolirano. Kasnije bi to dijete poljubilo nekoga i tako ga "zarazilo" pa je i ono postalo ružica.

U bivšoj Jugoslaviji pjevalo se s čika Pajom: 
Ringe, ringe, raja
doš'o čika Paja,
pa pojeo jaja, jedno jaje muć,
a mi djeco čuč.

U Hrvatskoj djeca danas pjevaju: 

Ringe ringe raja, puna zdjela jaja, jedno jaje - muć, a mi djeco čuć, 
Ringe ringe raja, svud se čuje graja, vrti, vrti kolo, kolo naokolo.

No znanstvenici koji se bave proučavanjem folklora odbacuju teoriju povezanosti kuge i ove pjesmice.  Kažu da za to postoji više razloga, a jedan od njih je da simptomi velike kuge ne odgovaraju potpuno ovima u pjesmici. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.