Vrtić Igre za djecu 31. listopada 2016.

Kliker festival sedam dana zabavljao i educirao djecu

kliker
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U sedam dana Kliker festivala djeca i mladi imali su prilike prisustvovati na oko 15 različitih programa. Uspjela izvedba predstave 'Črčke' zaokružila je prvi Kliker festival

Izvedbom predstave 'Črčke' na Velikoj sceni varaždinskog HNK i postavljanjem instalacije 'Šuma od papira pleše' u Podrumskoj sceni 'Zvonimir Rogoz' - gdje su također izvučeni dobitnici Froddove nagradne igre te, naposljetku, rezanjem torte koju je pripremio Ekos - u nedjelju, 30. listopada, završio je prvi Kliker festival - festival plesa, pokreta i igra za djecu i mlade, koji se u Varaždinu i dijelom u Novom Marofu održavao od 24. listopada.

kliker | Author: Promo Foto: Promo

U tih sedam dana djeca i mladi imali su prilike vidjeti niz predstava, sudjelovati u brojnim radionicama, prisustvovati izložbama, razgledati instalacije, pogledati filmove...

Najveći dio programa održan je u prostoru HNK u Varaždinu. Tamo su u četvrtak, 27. listopada, na scenu izašli članovi austrijskog Foxfire Theatera, izvevši predstavu 'Boys Awakening', namijenjenu starijima od 13 godina i koja je - na iznimno atraktivan način baveći se pitanjima odrastanja, puberteta i seksualnosti - oduševila mladu publiku.

kliker | Author: Promo Foto: Promo

Petak je pripao najmlađima, za koje je u 10 ujutro i u 17 sati izvedena predstava 'Ritam tam' Studija za suvremeni ples. Mališani su u jutarnjem terminu u potpunosti ispunili gledalište HNK i uživjeli se u doživljaje 'malenog bića koje vas može u srce taknuti'.

kliker | Author: Promo Foto: Promo

U subotu je Kliker festival imao jednu od svoje tri premijere. 'Svijet igara' autorice Larise Navojec, u produkciji Plesnog centra Tala i umjetničke organizacije VRUM, interaktivna je igra koja je djecu uvela u magičan kreativni svijet koje nudi suvremena tehnologija. 

kliker | Author: Promo Foto: Promo

Naposljetku, što se tiče izvedbi, festival su zaokružile 'Črčke', vizualno atraktivna predstava nastala u slovensko-finsko-hrvatskoj koprodukciji, namijenjena već onima najmlađima, do predškolske dobi. Posebna zanimljivost te predstave je da se ona vizualno temelji na originalnim crtežima na kojima su djeca crtala sama sebe.

kliker | Author: Promo Foto: Promo

Jedna od predstava, 'Minimi', čiju produkciju potpisuju VRUM, Dječje kazalište Dubrava i Prostor plus, izvedena je pred ispunjenim Kulturnim centrom 'Novi Marof', u srijedu, 26. listopada. Na istome je mjestu u subotu održan i stručni seminar Tamare Curić 'Vježbenica za ples i pokret'.

kliker | Author: Promo Foto: Promo

Istovremeno s izvedbama održavane su i razne radionice. Tako je Mario Vrbanec iz skupine Brutala radionicom 'Urban style' djecu uveo u svijet breakdancea, povezujući ga s hip hopom i suvremenim plesom. 

kliker | Author: Promo Foto: Promo

Tamara Curić iz Plesnog centra Tala vodila je radionicu 'Kreativna komunikacija', koja je bila namijenjena radu u parovima roditelj-dijete, istražujući neke drugačije načine komunikacije.

kliker | Author: Promo Foto: Promo

'Triumph of Time and Truth' bila je rezidencijalna radionica namijenjena srednjoškolcima koju je vodila Corrine Eckenstein, ujedno i redateljica predstave 'Boys Awakening'. Rezidencija se bavila istraživačkim procesom trenutne situacije u kojoj se nalaze mladi ljudi u gradu Varaždinu, ali i oni koji su iselili iz grada.

kliker | Author: Promo Foto: Promo

Posebno je zanimljiva bila i radionica 'Šuma od papira pleše' koju je vodio Leo Vukelić, tijekom koje su i mali i veliki zajedno kreativno iskoristili stari papir i kartonsku ambalažu napravivši instalaciju koja je postala pravo dječje igralište od kartona.

Tijekom održavanja festivala u Galerijskom centru bila je postavljena multimedijska instalacija 'Oda' i prikazivan eksperimentalni film 'Trip' autorica Ive Korenčić i Andreje Široki.

kliker | Author: Promo Foto: Promo

Mališani su također cijeloga tjedna mogli uživati u 'Muzeju plesa', čiji su autori Kliment Poposki, Elena Risteska, Viktorija Iloska. Nakon Beograda i Skoplja, ova interaktivna izložba, postavljena u palači Herzer, svoju je hrvatsku premijeru imala upravo u Varaždinu i oduševila je djecu koja su joj prisustvovala.

Još jedno mjesto gdje su se održavali programi Kliker festivala bilo je Kino Galerija, gdje u subotu, 29. listopada, prikazan brazilski animirani film 'Dječak i svijet'.

kliker | Author: Promo Foto: Promo

Cjelokupno to bogatstvo programa Kliker festivala  pažljivo su bilježila djeca polaznici novinarske radionice pod nazivom 'Klikofonija'. Učili su o raznim novinarskim formama, kritički gledali predstave, razgovarali s izvođačima te naposljetku snimili svoju vlastitu radijsku emisiju!

Sedam dana Kliker festivala je iza nas, a organizatori - umjetnička organizacija VRUM i platforma Kliker, na čelu su umjetničkom ravnateljicom festivala Sanjom Tropp - već najavljuju novo izdanje. Poznat je i datum - od 9 do 15. listopada 2017. godine!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.