Vrtić Igre za djecu 23. prosinca 2016.

Kako blagdansko vrijeme učiniti ugodnijim i sigurnijim za djecu

blagdani
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada postanete roditelj odjednom ste zaduženi za kupovinu poklona, ​​za osmišljavanje zabave, za dobro raspoloženje, ali i za sigurnost svoje djece

Nisu samo petarde i vatromet potencijalna opasnost za dijete. Brzo ćete shvatiti da su šarene svijeće, stakleni ukrasi ili velika jelka omotana raznobojnim žaruljicama - kao tempirane bombe (posebno ako su djeca mala).

Uostalom, krpeni i pleteni ukrasi, kao i patuljaste jelke, strateški postavljene na najvišu policu u dnevnoj sobi, imaju svojih draži. Kako dijete raste, neka rastu i drvca i broj ukrasa. Dok je malo, poštujte starog pravila - što manje, to bolje.

Kako spasiti dijete od bora i bor od djeteta?

Sami napravite ukrase

Ne krivite sebe ako ne stignete spremiti pet vrsta kolača, napisati brdo čestitki i kupiti gomilu zanimljivih poklona bližnjima. Vrijeme koje biste proveli zajapureni nad pećnicom u kuhinji ili jureći u posljednji čas po trgovinama, bolje je da utrošite na zajedničko izradu ukrasa od krep papira, tijesta ili balona. 

Ove aktivnosti, osim što potiču djetetovu kreativnost, donijet će vam sate i sate zabave - dok lomite, lijepite, bojate, a potom istaknete svojih ruku djelo, da mu se svi dive. Pozovite prijatelje ili rođake da vam se pridruže. Ovdje se treba rukovoditi pravilom - što nas je više, to bolje.

Promatrajte blagdan djetetovim očima. Vjerojatno mu nije zanimljivo da cijeli dan i večer provede u jelu, otvaranju poklona, posebno ako je malo. Razmislite o tome što bi mu bilo zanimljivo raditi tog blagdanskog dana. Pisanje pisma Sv. Nikoli i Djedu Mrazu razvija maštu kod djece

Popodnevna šetnja po gradu i razgledavanje ukrasa na ulici i po trgovinama ili sanjkanje i grudanje ispred kuće (ili igranje loptom pošto baš i nema snijega) - možda je sve što mu treba.

zima dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Djeci mlađoj od dvije ili tri godine, samo značenje praznika je još uvijek prilično apstraktno. Stoga nemojte biti razočarani ukoliko dijete u ranoj dobi ne dijeli vaš entuzijazam. Prilagodite mu se i ne remetite previše njegovu rutinu. Svakako, učiniti taj dan posebnim i drugačijim od ostalih, ali samo u mjeri u kojoj to djetetu odgovara.

Tradicionalni rituali

Za blagdan uvedite neki zanimljiv, samo vama važan ritual. Recimo, svake godine kupiti ukras za jelku koji će simbolizirati ono što je vama i djetetu bilo značajno te godine (kućicu - ukoliko ste mijenjali mjesto stanovanja, olovku - ukoliko je dijete krenulo u školu, bebu - ukoliko je obitelj dobila novog člana). Zašto se djeca pretvaraju da vjeruju u Djeda Mraza?

Ili, napišite i uz poklon priložite pismo od Djeda Mraza, u kome ćete pohvaliti dijete zato što je bilo dobro te godine (spomenite konkretne slučajeve). Ne zaboravite mu reći koliko ga volite. A možete i zamolite dijete da vam pomogne u pripremanju kolača za Djeda Mraza, koje ćete mu ostaviti da proba kada bude donio poklone.

kuhanje dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

U svakom slučaju, uložite malo truda, smislite što bi se vašem djetetu najviše svidjelo i po čemu želite pamti svaki blagdana proveden s vama. Vrlo brzo, čak brže nego što roditelji misle, doći će vrijeme kada će djetetu postati dosadno sjedenje kod kuće s mamom i tatom  i kada će poželjeti praznike provoditi s društvom svog uzrasta. Stoga, vrijeme koje imate iskoristite na najbolji način. Kako s najmlađima slaviti blagdane?

Na kraju, praznici su idealno vrijeme kada se treba sjetiti i onih manje sretnih od nas. Odvojite nešto novca i vremena i zajedno sa djetetom odaberite i spremite paketić - odnesite ga u dom za djecu bez roditeljske skrbi. 

Pregledajte kutije sa starim igračkama i slikovnicama i poklonite ih. Osjećaj da ste od srca i s ljubavlju nešto izabrali i poklonili - uljepšat vam praznike. Što je važnije, tako ćete naučiti dijete kako je lijepo davati, a ne samo primati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.