Vrtić Igre za djecu 31. listopada 2013.

Igrajte se sa suhim lišćem!

jesen lišće
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Žuto, narančasto, crveno i smeđe lišće možete iskoristiti za razne kreativne igre sa svojim djetetom. Krajobrazna arhitektica Iva Filipović objašnjava kako napraviti "kosturski" buket i anđeoska krila od suhog lišća te kako napraviti unikatnu mjajicu jesenskog dizajna

Kod većine djece šareno jesensko lišće izaziva oduševljenje, žele ga skupljati, bacati, ponekad i leći na njega. Krajobrazna arhitektica Iva Filipović, koja o uređenju vrta piše na portalu Budi.in, a majka je osmogodišnje djevojčice Lare, predlaže kako lišće možete iskoristiti i za neke kreativnije igre, ali i kako djeci možete objasniti zbog čega lišće u jesen mijenja boju:

"Svake jeseni, kako dani postaju kraći, smanjenjem sunčanih sati, ljetno umirujuće zeleno lišće pretvara se u upečatljivo žuto, narančasto i crveno, a ta transformacija uvijek zainteresira najmlađe. Ne pocrveni svo lišće, već samo ono koje sadrži pigmente klorofila, karotenoida i antocinina.

Tijekom sezone rasta, stanice lista sadrže klorofil i karotenoide. Klorofil pomaže listu da sunčevu energiju, vodu i ugljik pretvori u šećer. Kada drvo prima sve manje sunčeve energije, lišće koristi sve manje i manje klorofila, i odjednom, kako se nama čini, nad klorofilom prevladaju žuti karotenoidi i crveno antocinini. Nekih godina lišće je jače obojeno. Za najjači dojam, tijekom sezone rasta drvo treba puno kiše, a zatim u jesenskim danima - tople dane i hladne noći."

Napravite buket od kostura listova 

Predlažući kako se suho lišće može iskoristiti za igru s djetetom, Iva nam je ispričala kako je u vrijeme kada je kraljica Viktorija vladala Britanskim Carstvom bilo popularno poklanjati "fantomske" bukete od kostura listova. I vi možete napraviti takav buket sa svojim djetetom, a radeći kosturske listove, to jest odvajajući ostatak lista od njegovih žilica, najlakše možete djeci pokazati kako list dobiva vodu potrebnu za rast. Za ovu svrhu Iva preporučuje lišće odraslog javora ili hrasta.

Anđeoska krila od suhog lišća

"Ako se dijete zabavilo skidajući površinu lista, onda će mu se svidjeti i izrada suhog aranžmana. Izbjelite kosture lišća tako da litri vode dodate dvije žlice izbjeljivača i ostavite sat vremena. Kada izvadite list, dobro ga isperite u vodi. Obrišite ga mekom suhom krpom.

Umetnite lišće u novinski papir i poklopite ga teškim knjigama. Neka stoje tako nekoliko dana, na toplom, suhom mjestu. Izvadite lišće nakon dva do tri dana. Preklopite vrtlarsku žicu na dva jednaka dijela i stavite uz petljku. Omotajte žicu uz  peteljku s bijelom trakom. I to je to", objasnila je Iva kako se izrađuje buket "anđeoskih krila".

Majica s otiscima lišća

Još jedan način kako možete sa svojim djetetom proslaviti jesen je, kaže Iva, napraviti otiske lišća na majici običnom industrijskom bojom, ili, uz malo više truda, isto napraviti s akrilnom bojom.

"Raširite novine na ravnoj površini. Postavite T-shirt s prednjom stranom prema gore. Umetnite karton između prednje i stražnje strane majice. Uzmite list, s grubljom stranom prema gore. Obojite ga jednom ili s više akrilnih boja. Pažljivo podignite list i obojenom stranom pritisnite na majicu. 

Ponavljajte postupak, različito kombinirajući boje i preklapajući uzorke. Na isti način možete se igrati i s temperama i otiske raditi na papiru", opisala je postupak Iva Filipović, koja kaže da njezina kćer obožava lišće i da su ovakve igre uvijek zabavne, čak i kada rezultat ne bude savršen. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.