Vrtić Igre za djecu 11. veljače 2014.

Djeca u vrtiću brinu o pticama

Dječji vrtić Malešnica
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U Dječjem vrtiću Malešnica u Zagrebu održana je eko akcija postavljanja kućica za ptice u vrtićko dvorište, a djeca su izrađivala hranilice i kućice za ptice od tetrapak ambalaže i drveta

Dječji vrtić Malešnica u Zagrebu već dugi niz godina sustavno radi na promicanju odgoja za okoliš i održivi razvoj. Na tragu toga i ove godine u vrtiću je organiziran Projektni dan, važan dan u kojem sudjeluju svi sudionici odgojno obrazovnog procesa prezentirajući ekološku orijentiranost vrtića u radu s djecom već od najranije životne dobi.

Rukovodeći se interesima djece ove godine odabrano je da tema Projektnog dana bude "Briga za ptice". Priprema Projektnog dana započela je još prethodne godine, a na radionici za roditelje očevi djece napravili su desetak kućica za ptice.

Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet izdao je odobrenje da kućice za ptice mogu biti postavljene u prostor vrtićkog dvorišta i bližu okolicu po točno određenim pravilima.

Tijekom jutra odgajatelji su organizirali niz aktivnosti s djecom na temu "Ptice" u svojim odgojnim grupama. Djeca su igrala društvene igre na tu temu, izrađivala su kućice za ptice od tetrapak ambalaže ili drveta, crtala su ptičje pero, napravila su hranilice za ptice u izdubljenoj kori naranče.

Postavljanje kućica za ptice u vrtićko dvorište

Vrhunac obilježavanja bila je eko akcija postavljanja kućica za ptice u vrtićko dvorište sva tri objekta i neposrednu blizinu vrtića. Sudjelovale su sve odgojne grupe i odgajatelji. U akciju su se uključila i djeca Osnovne škole Malešnica u pratnji profesorice biologije Bule Ruže. Korisnim savjetima i razmjenom iskustava o toj temi svi sudionici Projektnog dana naučili su nešto novo.

U holu vrtića otvorena je izložba likovnih radova djece na temu "Ptice". Djeci OŠ Malešnica poklonjena je velika kućica – hranilica za ptice. U pratnji predstavnika djece iz DV Malešnica, učenici predstavnici OŠ Malešnica odnijeli su kućicu u svoje školsko dvorište gdje je i postavljena.

Tijekom dana djeca vrtića postavila su hranu za ptice u kućice hranilice. Aktivnosti brige za ptice nastavit će se tijekom godine. Na taj način djeca, ali i šira društvena sredina senzibilizira se za ovaj problem, brige za korisne i često ugrožene životinje u neposrednoj okolini.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.