01. lipnja 2013.

Upala sinusa

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kod ove bolesti upaljeni su sinusi lica. Očituje se opstruktivnim rinitisom koji dugo traje ili stalnom vrućicom i glavoboljom.

Upala maksilarnih sinusa ne javlja se u djece mlađe od 5 godina jer maksilarni sinusi postupno rastu do te dobi. Frontalni sinusi ne mogu, iz istoga razloga, biti zahvaćeni do 6. ili 7. godine. Ali, u dojenčeta postoje etmoidni sinusi koji se mogu inficirati; ovakav se tip infekcije mora brzo liječiti antibioticima.

Mastoidne stanice se mogu inficirati širenjem gnojnoga otitisa i uzrokuju mastoiditis koji se mora liječiti antibioticima. Opće stanje djeteta je slabo, ono ne dobiva na težini. Ovo se stanje dijagnosticira najčešće ako se uz postojanje gnojnoga otitisa bubnjić ne vrati u normalno stanje.

Katkada se tijekom običnoga rinofaringitisa pojavi vrlo bolna oteklina u unutarnjem kutu oka; ona najčešće ukazuje na upalu gornjega dijela kostiju nosa (etmoiditis). Liječi se brzom, intravenskom primjenom antibiotika.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.