02. svibnja 2013.

Mastoiditis

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mastoiditis je upala i infekcija mastoidne kosti koja je smještena iza uha. S napretkom medicine, ta je bolest sve rjeđa.

Uz antibiotsko liječenje i/ili, prema slučaju, paracentezu, akutna upala srednjega uha prolazi za desetak dana. Nakon isteka toga vremena liječnik mora obvezno provjeriti je li djetetov bubnjić ponovno zdrav. U stvari, upala uha koja ne prolazi, ili kod koje je kasno počelo liječenje, ili se zakomplicirala od samoga početka, može dovesti do širenja infekcije na kost u kojoj se nalazi srednje uho (mastoid). Ako se razvije mastoiditis ne dolazi do ozdravljenja bubnjića.

Međutim, mastoiditis ne nastaje uvijek nakon upale uha. Na njega se može posumnjati ako postoje znakovi upale (oteklina, crvenilo); bol koja se osjeća točno iza ušne školjke; odbijanje hrane ili nedobivanje na težini.

Dodatni pregledi (ORL i, možda RTG) omogućit će liječniku da se odluči za najbolji način liječenja. Često je riječ o kirurškom zahvatu, mastoidektomiji, tijekom koje se iščisti inficirana kost. Zapravo, opasnost od mastoiditisa je u mogućem širenju infekcije na moždane ovojnice te je obično bolje ne dopustiti da se razvije.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.