Trudnoća Trudnica 14. lipnja 2021.

Video: Kako pregled zuba može otkriti jesi li trudna?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stomatolog ne mora nužno raditi ultrazvuk ili test krvi da bi znao je li pacijentica trudna - jedan pogled u usta može dati odgovor!

Studentica četvrte godine stomatologije Sukhmani; @thatdentalgal_ na TikTok-u objavila je videozapis u kojem objašnjava da 30% do 50% trudnica razvije "trudnički gingivitis", što se događa kada desni postanu upaljene, osjetljive i sklonije krvarenju. Izgleda da stomatolozima nisu prijeko potrebne snimke s ultrazvuka ili rezultati testova krvi kako bi znali da su njihove pacijentice u drugom stanju. Jedan pogled u usta pacijentice često može otkriti trudnoću.

 

@thatdentalgal_

Did you know this? #pregnancy #gingivitis #pregnancysymptoms

♬ original sound - thatdentalgal

Gingivitis se javlja kod svake 3. trudnice!

Trudnoća je novo, promijenjeno stanje organizma žene, a poznato je da promjena razine hormona utječe na mnoge sustave u organizmu. Upala zubnog mesa iliti gingivitis, u trudnoći se javlja zbog promijenjene razine hormona; povećane količine progesterona i povećane cirkulacije krvi u cijelom tijelu, a stanje se obično pogoršava u drugom tromjesečju.

Prema podatcima iz 2008. godine, gingivitis se javlja kod svake treće trudnice. Sama upala zubnog mesa, odnosno gingivitis nije jako opasan, ali ako se ne liječi na vrijeme može se razviti u parodontitis ili oštećenja tkiva, stoga čuvajte zube i desni. Parodontitis je ozbiljno stanje i može dovesti do gubitka zubiju te je vrlo važna pravovremena intervencija.

Možda te zanima... Kako spriječiti upalu i krvarenje zubnog mesa u trudnoći? Trudnoća

Praktični savjeti u borbi s gingivitisom

Ovdje su neki savjeti kojima možeš spriječiti ili popraviti situaciju gingivitisa:

  1. Operi zube najmanje 2 puta dnevno, iako je mnogim trudnicama zbog mučnina to vrlo teško. Oralna higijena je jako važna za vrijeme trudnoće.
  2. Koristi pastu za zube dizajniranu za osjetljive desni, a može ti i stomatolog preporučiti neku. Četkica za zube neka bude mekana. Četkanje mora biti temeljito, ali ne i agresivno.
  3. Barem jednom dnevno čisti zube koncem za zube. Korištenje konca može biti od velike pomoći u održavanju higijene u ustima i spriječiti upalu desni.
  4. Nakon povraćanja isperi zube, želučana kiselina može nagristi zube i dovesti do lakšeg propadanja zuba.
  5. Posjeti svog stomatologa za kontrolu i obavezno mu recite da ste trudni. Ako je potrebno, očisti kamenac koji uzrokuje upalu desni.
  6. U trudnoći izbjegnite zubni rendgen.
  7. Uzimaj vitamin C, to će ojačati zubno meso.
  8. Pij jogurt i jedi mliječne proizvode, tako ćeš također dobiti kalcij koji je potreban za snagu kostiju i zuba.
  9. Izbjegavaj jesti slatkiše, to može pogoršati situaciju. Najčešće, nakon poroda stanje desni se samo vrati u normalu. Ako se to ne dogodi, potraži savjete svog stomatologa.
Možda te zanima... Ella Dvornik o čestom problemu trudnica: Kako trudnoća utječe na zube? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.