Trudnoća Trudnica 13. veljače 2020.

Ella Dvornik o čestom problemu trudnica: Kako trudnoća utječe na zube?

Foto: Instagram/elladvornik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Gingivitis, povećani rizik od propadanja zuba, male izrasline na zubnom mesu, sve su relativno česte nuspojave trudnoće i održavanje pažljivog režima dentalne higijene treba smatrati vitalnim dijelom prenatalnog zdravlja.

Trudnoćom se promijeni puno stvari na tvojem tijelu za koje vjerojatno nisi ni očekivala - magla mozga, svrbež u trbuhu, povećanje grudi - ali znaš li da ti se mijenjaju i zubi?

Upravo je blogerica Ella Dvornik na Instagramu podijelila i pokazala fotografiju krvavih zubiju uz koju je napisala: "To je normalna pojava u trudnoći iako ne svakodnevna, tak mi je i u prošloj bilo. Desni krvare malo jače zbog viška krvi, hormona itd...".

Ella nam je rekla kako inače ima osjetljivije meso pa da u trudnoći to samo još više odrazilo. "Bude dana kad su mi desni baš osjetljive i tako reagiraju, a nekad eventualno krvari jedan ili dva zuba", ispričala nam je Ella. 

Kako spriječiti upalu i krvarenje zubnog mesa u trudnoći?

Trudnoća može izazvati nekoliko promjena u ustima. Gingivitis, povećani rizik od propadanja zuba, male izrasline na zubnom mesu, sve su relativno česte nuspojave trudnoće i održavanje pažljivog režima dentalne higijene treba smatrati vitalnim dijelom prenatalnog zdravlja.

Zubni problemi tijekom trudnoće

Trudnički gingivitis

Gingivitis je blagi oblik bolesti desni koji može uzrokovati crvenilo, oticanje i iritaciju gingive, dijela desni koji je najbliži zubima. Ako se ne liječi, gingivitis se može razviti u parodontnu bolest, što je puno ozbiljnije i može rezultirati gubitkom zuba, ali u većini slučajeva trudnički gingivitis će se riješiti nakon što se dijete rodi.

Zubi pranje Možda te zanima... Trudnice kod stomatologa svaka tri mjeseca Trudnoća

Prema American Dental Association (ADA), gingivitis može biti posljedica hormonalnih promjena koje pretjeruju u reakciji na bakterije u tkivu desni. Taj pretjerani odgovor može uzrokovati oticanje, iritaciju i da, krvarenje.

Karijes

Karijes nastaje kada zaštitna površina zuba erodira i razvije se u rupe u samom zubu. Ako si ga ikada imala, znaš kako nelagodna bol zna biti i to ne samo od karijesa, nego i sami proces popravljanja.  Nažalost, trudnoća te može učiniti osjetljivijima na karijes iz nekoliko razloga. "Zubni karijes može se pojaviti zbog promjena u prehrani kao što su povećana želja za grickalicama, povećana kiselost u ustima zbog povraćanja, suha usta ili loša oralna higijena koja proizlazi iz mučnine i povraćanja", objašnjava ADA.

Možda te zanima... Želite zatrudnjeti? Obavezno posjetite stomatologa Trudnoća

Što nije normalno u trudnoći

Iako su mnogi od ovih simptoma neobični za trudnice, imaj na umu da lomljenje zuba nije uobičajena nuspojava trudnoće. Ako osjetiš ekstremnu zubnu bol ili labavljenje ili gubitak zuba, trebala bi odmah posjetiti svog stomatologa.

Njega zubi tijekom trudnoće

Rutinska stomatološka skrb važan je dio održavanja zdrave trudnoće. "Zbog povećanog rizika od gingivitisa i karijesa, stomatolozi trebaju naglasiti važnost dobre svakodnevne oralne higijene. Četkanje dva puta dnevno četkom s mekim 'dlakama' u trajanju od dvije minute, primjenom zubne paste s fluorom i čišćenjem zubnim koncem jednom dnevno", kaže ADA.

Međutim, treba imati na umu da kiselina od povraćanja može oslabiti caklinu. ADA sugerira da trudnice "treba poticati da izbjegavaju pranje zuba odmah nakon povraćanja, što zube izlaže želučanim kiselinama. Umjesto toga, trebali bi se odlučiti za ispiranje razrijeđenom otopinom od 1 šalice vode i 1 žličice sode bikarbone kako bi neutralizirali kiselinu."

Iako je dobra zubna higijena uvijek važna, držanje istih tijekom trudnoće može ti pomoći održati tvoje zdravlje ali i zdravlje bebe.

Možda te zanima... Smije li trudnica koristiti anestetik kod stomatologa? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.