Trudnoća Trudnica 25. ožujka 2014.

Trudnički umor

trudnica, umor
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Umor može biti nuspojava fizičkih promjena koje se odvijaju, uključujući povećanje razine hormona. Pokušajte se odmoriti kad stignete, te se pomirite s činjenicom da je normalno smanjiti fizičku aktivnost i više spavati u ovom periodu

Velik broj žena je zapanjen iscrpljenošću koju osjećaju u prvom tromjesečju; koja je u potpunosti normalna. Umor može biti nuspojava fizičkih promjena koje se odvijaju, uključujući povećanje razine hormona. Vjerojatno ćete otkriti da će vaša iscrpljenost nestati oko 12. do 14. tjedna. Dok umor nestaje, počet ćete se osjećati puniji energijom te gotovo normalno, sve dok se oko 30. od 34. tjedna trudnoće ne počnete opet osjećati umorno. U ovom trenu dio umora je prouzročen nošenjem dodatne težine. Pokušajte se odmoriti kad stignete, te se pomirite s činjenicom da je normalno smanjiti fizičku aktivnost i više spavati u ovom periodu. Žene su često u drugoj ili trećoj trudnoći umornije nego u prvoj, jer se moraju brinuti za ostalu djecu.

Što možete učiniti glede toga

Pokušajte biti realni o onome što možete učiniti, te se nemojte kriviti zbog toga što ništa ne uspijevate završiti.

Nitko ne očekuje da budete superžena.

Odmorite se koliko stignete sjedeći s podignutim nogama tijekom večeri i odlazeći u krevet ranije.

Kada je to moguće, pustite da vam drugi ljudi pomognu obavljati kućanske poslove i druge obveze. Ovo je osobito važno ako već imate djecu te jednostavno ne možete dići noge u zrak kad to poželite.

Provjerite jedete li zdravu trudničku hranu te izbjegavajte kofein i slatko, koji će vam nakratko podići razinu energije no nakon toga vam dati osjećaj umora zbog pada razine šećera u krvi.

Lagano vježbajte svaki dan.

Preuzmite 'Vodič kroz trudničke tegobe' s praktičnim savjetima Preuzmite vodič!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.