Trudnoća Trudnica 10. studenoga 2021.

Trebaju li se trudnice cijepiti? Liječnici objavili detaljne preporuke za cijepljenje u trudnoći

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ovaj tekst i preporuka ažurirana je procjena koristi i rizika cijepljenja parova koji planiraju trudnoću, parova koji prolaze kroz postupke medicinski pomognute oplodnje, trudnica i dojilja protiv COVID-19, uzimajući u obzir dostupne podatke. Do sada je objavljeno više od 200 tematskih znanstvenih radova, čiji se sažeti prikaz iznosi u ovim preporukama

Hrvatsko društvo za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju, Hrvatsko društvo za perinatalnu medicinu, Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju i Hrvatski liječnički zbor izdali su opsežne preporuke u vezi cijepljenja za parove koji planiraju trudnoću, kao i za parove koji prolaze postupke medicinski pomognute oplodnje.

Tekst preporuka potpisuju prof. dr. sc. Velimir Šimunić, prof. dr. sc. Dinka Pavičić Baldani, doc. dr. sc. Gordan Zlopaša, prof. dr. sc. Damir Roje i prim. dr. sc. Nenad Veček.

Ovaj tekst i preporuka ažurirana je procjena koristi i rizika cijepljenja parova koji planiraju trudnoću, parova koji prolaze kroz postupke medicinski pomognute oplodnje, trudnica i dojilja protiv COVID-19, uzimajući u obzir dostupne podatke (do 3. studenog 2021 godine). Do sada je objavljeno više od 200 tematskih znanstvenih radova, čiji se sažeti prikaz iznosi u ovim preporukama.

"Više od polovice pacijenata koji liječe neplodnost zazire od cijepljenja protiv COVID19 infekcije. Neopravdano se boje rizika cjepiva za reprodukcijske organe, jer su u tijeku liječenja, ili se plaše za željenu trudnoću nesvjesni činjenice da je obolijevanje od COVID-19 ono što predstavlja stvarni rizik za reproduktivno zdravlje, kao i ishode trudnoće. Trudne žene žele učiniti najbolje za svoje zdravlje i razvoj svog djeteta. Susret s nečim novim i nepoznatim, poput cijepljenja protiv COVID-19, može značajno otežati donošenje odluka za sebe i posebno za svoje nerođeno dijete.

U vremenu u kojem se javnozdravstvene objave brzo mijenjaju nije iznenađujuće da trudnice oklijevaju kad je riječ o cijepljenju protiv COVID-19. Negativne posljedice necijepljenja jasno su prikazane u nedavnim podacima iz Engleske, koji ukazuju da je svaki šesti kritično bolestan pacijent necijepljena trudnica s COVID-19.

Navedeni podatak predstavlja hitan podsjetnik da trudnice i žene koje planiraju trudnoću treba žurno informirati o realnim podacima koji su do sada objavljeni u stručnoj literaturi, a odnose se na utjecaj cjepiva protiv COVID-19 na reprodukciju i trudnoću", ističu te dodaju da "cijepljenje u pripremi trudnoće ili u trudnoći nema alternativu".

Opisani učinci COVID-19 upale na kliničke pokazatelje reprodukcije uz stopu rizika su:

Reprodukcijski organi 15-30 posto

- obostrani orchitis

- orchi - epidimitis

- testikularna bol

- Iishemija, edem, krvarenje - oštećenje tubula testisa

- reducirane L i S stanice - disfunkcija erekcije

- reducirana spermatogeneza - broj i pokretljivost, azoospermija
- anejakulacija

- produljeni menstruacijski ciklusi

- promijenjena obilnost menstruacije

- otežana folikulogeneza

Trudnoća 10-25 posto

- češći spontani pobačaji

- oštećena posteljica - malperfuzija

- hipoksija i fetalni stres

- prijevremeni porođaj

- tromboembolije

- retroplacetarni hematom

- preeclampsia

- zastoj rasta fetusa

- majčinski morbiditet i mortalitet

- vertikalni prijenos virusa

- mrtvorođenost

Kada su u pitanju preporuke, naglašavaju da su COVID-19 cjepiva jedino sredstvo u borbi protiv infekcije jer sprječavaju ili znatno ublažavaju bolest, značajno umanjuju sve rizike teškog oblika bolesti, snažno štite trudnicu pa i fetus i novorođenče od bolesti, štite nerođeno dijete od prijevremenog poroda. Nuspojave su rijetke ili ekstremno rijetke te blage i prolazne. 

Ne postoji niti jedan dokaz da cijepljenje umanjuje mogućnost zanošenja i da imaju neki poseban rizik za neplodne žene, trudnice ili dojilje. Ne izazivaju neplodnost niti umanjuju plodnost. Takve učinke može imati infekcija SARS-CoV-2 virusom, a ne cjepivo protiv njega.

Detaljnije infromacije pronađite OVDJE.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.