Trudnoća Trudnica 01. listopada 2021.

Okus, opip, sluh, vid: Znaš li kako se osjetila mijenjaju u trudnoći?

Foto: Shutterstock ; Promjene osjetila u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Promjene vida, okusa ili mirisa vrlo su česte tijekom trudnoće. U nastavku saznaj kako i zašto trudnoća utječe na osjetila.

Trudnoća sa sobom donosi val promjena na svim poljima. Općenito, najvidljivije promjene su naravno one povezano s promjenom izgleda tijela, međutim, i osjetilni organi su promijenjeni, osobito tijekom prvih mjeseci. Ako ti je ovo prva trudnoća, neke od ovih promjena mogu te uplašiti i zbuniti. S druge strane, ako imaš prave informacije, znat ćeš da su takve promjene posve normalne, ostat ćeš mirna i uživati u trudnoći od početka do kraja.

U ovom ćemo ti članku reći sve što trebaš znati o tome kako trudnoća utječe na osjetila.

Kako trudnoća utječe na osjetila?

Vid, dodir, miris, sluh i okus naših su "5 moći" koje nam omogućuju primanje informacija iz svijeta oko nas. Pomoću tih osjetila identificiramo prilike i opasnosti u okruženju i donosimo odluke o svojim postupcima. Tijekom trudnoće, promjene razine hormona utječu na te percepcije te se javljaju neki od najtipičnijih i najčešćih simptoma među trudnicama, piše portal You are mom

Hormoni i hormonalne promjene u trudnoći Možda te zanima... Hormoni i hormonalne promjene u trudnoći: Sve što trebaš znati Trudnoća

Njuh

Osjetilo koje trpi neke od najznačajnijih promjena sigurno je osjetilo njuha. S obzirom na to da se mijenja u vrlo ranoj fazi trudnoće, neke žene upravo zbog ove promjene intuitivno pretpostave da su trudne. Osnovni simptom u ranoj trudnoći postaje hiperosmija, pogoršanje u osjećaju mirisa pri kojem se svi mirisi doživljavaju intenzivnije. Za ovu pojavu zaslužna je povećana količina estrogena i progesterona, tipična za početak trudnoće, a uzrokovana je i jačim protokom krvi u tijelu. Hiperosmija biološki štiti dijete tako da pomaže majci izbjegavati toksine iz okoline. Kao rezultat ovog simptoma dolazi i do mučnina. 

Okus

Jesi li primijetila da određena hrana ima drugačiji okus tijekom trudnoće? Možda žudiš za hranom koju nikad prije nisi jela, a odbijaš jesti onu koja ti je dotad bila dio redovite prehrane? No, dobra je vijest da nema razloga za brigu! Ovo je sasvim prirodan dio trudnoće. Jedan od razloga je smanjenje lučenja klorovodične kiseline iz želuca. Zbog ovoga nastaje metalan okus u ustima, koji utječe na promjene preferencija kod hrane. Manjak klorovodične kiseline tijelo nadomješta žudnjom za kiselom hranom kao što su limun ili kiseli krastavci. Pad šećera u krvi uslijed hormonskih promjena dovodi do želje za slatkom hranom.

trudnica trudnoća krastavci Možda te zanima... Konačno otkriveno zašto trudnice imaju čudne želje i promjene raspoloženja! Trudnoća

Opip

Poremećaji osjeta opipa su uobičajeni u trudnoći, a najčešća je osjetljivost ili bol u dojkama. Ponekad se može pojaviti svrbež ili peckanje ostatka tijela, kao i pojačano znojenje. Ove promjene rezultat su pojačane cirkulacije. 

Sluh

Promjene sluha nisu intenzivne, ali pojavljuju se kod nekih trudnica. Pojačana percepcija zvukova iz okoline potiče umor i nelagodu te izaziva nemir. Poželjno je u tim slučajevima izbjegavati glasne zvukove jer mogu uznemiriti i majku i fetus te ubrzati otkucaje srca.

Vid

Nažalost, u trudnoći se vid ne mijenja nabolje. U pravilu se pogoršava zbog hormona relaksina i progesterona, koji pogoduju zadržavanju tekućine unutar oka. Posljedica je smanjenje oštrine i preciznosti oka. No, dobra je vijest da su takve promjene privremene i nestaju nakon porođaja.

Možda te zanima... Pregnant brain: Trudnice imaju opravdanje za loše pamćenje Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.