Trudnoća Trudnica 28. siječnja 2022.

Primalja savjetuje što izbjegavati u pripremama za porod

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Što spakirati za bolnicu? Kakav je bonton u rađaonici? Postoji li nešto o čemu ste zaboravili ili o čemu niste razmišljali? Primalja s više od 20 godina iskustva ima odgovore na sva pitanja...

Kako se približava termin poroda, svakoj budućoj mami sve više raste uzbuđenje, ali i stres. Pripreme za bebu mogu biti zabavan dio trudnoće, za razliku od priprema stvari koje će nam trebati u rodilištu.

Zato je dobro pripremiti se na vrijeme, a pri tome vam najviše mogu pomoći savjeti i iskustva iskusnih mama. Primalja Odette Abououf ima više od 20 godina iskustva, porodila je više od 1200 beba i majka je četvero djece, a za TheSun otkriva kako se najbolje pripremiti za porod. 

Možda te zanima... 10 stvari koje babice žele da trudnice prestanu raditi Trudnoća

Priprema za porod

Priprema počinje prije nego što uopće kročite u rađaonicu. "Devet mjeseci trudnoće daje ženama dovoljno vremena da isplaniraju rođenje svoje bebe. Na vrata hladnjaka zalijepite popis stvari koje trebate obaviti kao pripremu za porođaj", kaže Odette.

Depilacija i popratne nezgode

"Žene su često zabrinute zbog stvari za koje primalja misli da su sasvim normalne. Pored ozbiljnih zabrinutosti, žene su također često zabrinute zbog stvari poput: 'Nisam imala vremena depilirati noge ili nalakirati nokte na nogama.' Naravno, primalja ne očekuje da se depilirate ili lakirate nokte", kaže primalja.  

Objasnila je da je manje od polovice žena koje je porađala bilo depilirano, a još manje od toga je nalakiralo nokte na nogama. "Žene također brinu što će se dogoditi tijekom faze trudova i jesu li priče o velikoj nuždi za vrijeme porođaja istinite", poručuje Odette. 

"Povremeno može biti toliko neugodno za žene da odbijaju tiskati, pogotovo kad ih gledaju njihova primalja i porođajni partner. Primalje obično uzdahnu s olakšanjem ako se to ipak dogodi u fazi porođaja i vide to kao dobar znak."

Psovanje? Potpuno normalno!

Odette ima i nekoliko utješnih i ohrabrujućih riječi za rodilje.  Žene ne mogu pogriješiti pri porođaju, a primalje mogu biti najtolerantniji i najjednostavniji ljudi. "Sve je dozvoljeno, nisi ti kriva, već trud", kaže primalja. 

Možda te zanima... Torba za rodilište: Detaljan popis stvari koje trebaš ponijeti u bolnicu Trudnoća

Što ponijeti u rodilište?

Kada razmišljate o tome što bi vam moglo trebati za boravak u bolnici, razmislite o osnovnim praktičnim stvarima za vas i bebu za barem 24 sata. "Dodajte i neke lijepe artikle koji će vam pomoći da se osjećate ugodno, na primjer ulje za masažu, udobne papuče, slušalice, lijepi gel za tuširanje i toaletne potrepštine", savjetuje Odette te dodaje: "obroci su osigurani za vas, ali ne i za vašeg partnera, stoga spakirajte grickalice i piće za njega."

Ne uzimajte previše stvari

"Vidjela sam više puta trudnice s tri kovčega, dva ruksaka, tri jastuka, vrećom za spavanje, torbicom, napunjenim plastičnim vrećicama, kolicima...Pokušajte se ne pretrpati stvarima jer vam neće trebati previše toga", zaključila je.

Možda te zanima... Primalja savjetuje kako olakšati porod i smanjiti traumu Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.