Trudnoća Trudnica 01. ožujka 2022.

Mama pokazala neobičan simptom trudnoće, a mnogi su se upitali "Što je ovo???"

Foto: TikTok snimka zaslona ; Neobičan simptom trudnoće
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako i zašto dolazi do ove neobične pojave?

Tijekom trudnoće, u ženi raste biće i tijelo prolazi kroz nevjerojatne promjene kako bi donijelo zdravi mali smotuljak na svijet. Naravno, ne postoje dvije iste trudnoće, a i sami simptomi trudnoće drugačiji su za svaku ženu. Ipak, neki od najčešćih simptoma su izostanak mjesečnice, mučnine, pospanost, osjetljivost grudi, razdražljivost i promjene raspoloženja, netolerancija na neke okuse i mirise, nadutost. No, jedna je trudnica doživjela poprilično neobičan simptom trudnoće koji je odlučila podijeliti sa svojim pratiteljima na društvenim mrežama, prenosi TheSun

Možda te zanima... Koji sve neobični simptomi mogu biti znakovi trudnoće? Trudnoća

Naime, žena po imenu Carla, koja je u 39. tjednu trudnoće, podijelila je video u kojem je pokazala neobičnu pojavu na tijelu. U videu njen partner prstom pritišće njenu nogu, koja djeluje mekano poput tijesta, a pritisak njegovog prsta ostavlja otisak na njenoj koži. Uz opis svog videa ova je buduća mama napisala: "Trudnoća je zabavna." Video je zabrinuo njezine pratitelje, koji su je počastili s preko 13 milijuna pregleda i tisućama komentara, neki su primijetili i šok i nevjericu na izrazu lica njenog partnera, a mnogi su se upitali kako i zašto dolazi do ove čudne pojave. 

@carlaincarolina #pregnancy #39weekspregnant #pittingedema #firsttimemom #foryou ♬ original sound - Carla

Zašto otisci ostaju na koži?

Iako ova pojava na prvu djeluje neobično, riječ je o edemu, odnosno vidljivom oticanju koje je uzrokovano nakupljanjem tekućine unutar tkiva. Edem tkiva koji nastaje nakon pritiska na natečenoj koži naziva se “tjestasti edem“ jer prilikom potiskivanja prstom ostaje uleknuće kože. Slično se može dogoditi i nakon izuvanja uske cipele ili čarapa.  Edem je oticanje mekih tkiva koje nastaje uslijed nakupljanja intersticijske tekućine koja dovodi do oteklina. 

Ovo je stanje koje uglavnom nije zabrinjavajuće, ali najbolje je obavijestiti liječnika ako ovo uočite. Iako se simptom može činiti bizarnim, to nije tako rijetka nuspojava trudnoće. Stanje se obično javlja u trećem tromjesečju, prema Medical News Today, i najčešće se pojavljuje upravo na nogama, gležnjevima i stopalima. Obično nije razlog za brigu, ali stručnjaci predlažu da o svim novim simptomima razgovarate sa svojim liječnikom jer mogu biti povezani s vrlo visokim krvnim tlakom.

Možda te zanima... Prvi simptomi trudnoće: Koji su rani znakovi trudnoće? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.