Beba Mama poslije poroda 05. studenoga 2014.

Mogu li nastaviti dojiti dok se liječim od ureaplasme?

mama, beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama 11-mjesečne djevojčice pita kako izliječiti ureaplasmu, a da ne mora prestati dojiti te smije li planirati drugu trudnoću ako se ne izliječi

Ginekologinja mi je prije pola godine nakon uzetih briseva otkrila da imam ureaplasmu. Kako sam prošle godine rodila i dojila svoju bebu, ginekologinja mi je rekla da ne bih smjela dojiti dok pijem antibiotike za tu bakteriju. Bilo je ili prestati dojiti i početi se liječiti ili čekati prestanak dojenja, pa tek tada početi s antibioticima. Pošto nisam željela prekidati dojenje, a isto tako ne planiram i ne želim još prestati dojiti svoju 11-mjesečnu djevojčicu, zanima me ima li koja druga mogućnost da se pokušam izliječiti od te bakterije, a da ne trebam prestati dojiti? Željeli bismo i drugu bebu uskoro, pa me zanima bi li se zaista trebali dobro paziti dok se potpuno ne riješim ureaplazme ili bih možda smjela ostati trudna iako imam ovu bakteriju?

Neke od antibiotika koji djeluju na ureaplasmu možete uzimati i tijekom dojenja i trudnoće (npr. Azitromicin). Također postoje prirodne vaginalete rađene od eteričnih ulja koje se po posebnoj recepturi izrađuju u ljekarnama na preporuku ginekologa te ih slobodno možete uzimati tijekom dojenja. Preporučujem vam da najprije pokušate s kurom takvih vaginaleta te ponovite nalaz brisa na ureaplazmu. Ako se ponovi, uzmite antibiotsku terapiju prije sljedeće trudnoće.

Prema našem iskustvu, u današnje vrijeme puno žena ima u nalazu brisa cerviksa ureaplasmu koja je dosta otporna na antibiotsku terapiju, ali srećom ne radi veće probleme tijekom trudnoće te u pojedinim slučajevima niti ne savjetujemo odgađanje trudnoće samo zbog nalaza ureaplazme u malom broju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.