Trudnoća Trudnica 20. travnja 2016.

Jedna šalica kave dnevno produljuje trudnoću?

kava trudnoća trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživači su pratili što i koliko trudnice jedu i piju i koliko te namirnice sadrže kofeina i otkrili su da postoji jasna veza između kofeina i težine bebe

Buduće majke koje dnevno piju nekoliko šalica kave riskiraju da rode neuhranjenu bebu, pokazalo je istraživanje. Kava također može prouzrokovati i to da trudnoća traje duže, ali samo nekoliko sati. Ovakve tvrdnje dolaze nakon istraživanja u kojem je detaljno proučeno gotovo 60.000 trudnoća u periodu od deset godina u Norveškoj. Istraživači su pratili što i koliko trudnice jedu i piju i koliko te namirnice sadrže kofeina.

Veza između kofeina i težine bebe

Uspoređujući to sa razvijenošću njihovih beba, otkrilo se da postoji jasna veza između kofeina i težine bebe. Također, potvrđeno je i to da ispijanje jedne šalice instant kave svako jutro produljuje trudnoću, odnosno boravak bebe u maternici i do osam sati. Za razliku od nekih ranijih istraživanja, ovim nije pronađena bilo kakva veza između kofeina i preranog porođaja, objavljeno je u časopisu BMC Medicine.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.