Trudnoća Trudnica 27. travnja 2022.

4 stvari na koje moraš pripaziti u ranoj trudnoći

Foto: Shutterstock 4 stvari na koje moraš pripaziti u ranoj trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudna si! Mali smotuljak sreće je na putu. Ali ipak obrati pažnju na 4 važne stvari u prvom tromjesečju kako bi trudnoća protekla u redu

1. Broji hranjive sastojke, a ne kalorije

Većina žena je svjesna koju hranu je preporučljivo izbjegavati u trudnoći: svježi sir, pršut, nepasterizirane mliječne proizvode... No, veći je naglasak na hrani koju bi trebala jesti. Ne trebaš jesti za dvoje već paziti da je hrana koju jedeš hranjiva, a ne kalorična. "Dnevno je potrebno tek 300 kcal više nego što vam je bilo potrebno prije trudnoće da bi iznijeli zdravo, snažno dijete. To znači da dnevni unos energije valja uskladiti s preporukama i rasporediti obroke u više manjih dnevnih obroka", savjet je nutricionistice Darije Vranešić Bender. Prva tri mjeseca trudnoće razvijaju se bebini organi pa prehrana mora biti raznolika i temeljiti se na cjelovitim žitaricama, voću, povrću i kvalitetnim izvorima bjelančevina i masti. 

Možda te zanima... 8 stvari koje razumiju samo trudnice s velikim trbuhom Trudnoća

2. Dogovori ultrazvučni pregled

Prvih šest do devet tjedana ultrazvučni pregled zna biti nepouzdan. Ali nakon toga čak se i preporučuje obaviti prvi ultrazvučni pregled. "Najčešće se izvodi unutar prvog tromjesečja (do kraja 12. tjedna trudnoće) i može se precizno odrediti trajanje trudnoće, broj plodova te jasno ocijeniti radi li se o urednoj ili patološkoj trudnoći. Duljina tjeme - trtica (CRL - crown rump length) smatra se najvjerodostojnijom metodom određivanja trajanja trudnoće, odnosno gestacijske dobi tijekom prvog tromjesečja", objašnjava ginekologinja Ulla Marton.

3. Saznaj znakove izvanmaternične trudnoće

Izvanmaternična trudnoća je kad se fetus razvija izvan maternice, obično u jajovodu. Može biti opasna po život majke i nema načina za spasiti fetus. Obrati pozornost na bol u trbuhu, krvarenje i bol na vrhu ramena. Posebno jaka bol u trbuhu, koju žene znaju opisati kao ubod nožem, u većini slučajeva znak je prsnuća jajovoda i zahtijeva hitnu kiruršku intervenciju.

 

4. Krvna grupa je iznimno važna

Ako imaš negativnu krvnu grupu (RH -), a beba u trbuhu pozitivnu, to može prouzročiti brojne komplikacije. Čim zatrudniš, trebaš napraviti jednostavan test iz krvi kako bi saznala svoju krvnu grupu, u slučaju da ju već ne znaš. Ako tijekom trudnoće, dođe do kontakta majčine i bebine krvi, može doći do imunološkog odgovora majčinog tijela: uništava bebine crvene krvne stanice što uzrokuje anemiju. Zato svaka majka s RH-negativnim faktorom u roku od 72 sati poslije porođaja prima injekciju anti-D imunoglobulina koji sprječava stvaranje antitijela u krvotoku.

Možda te zanima... Potreba za čišćenjem i pospremanjem u trudnoći: Nije do tebe do evolucije je! Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.