Trudnoća Trudnica 24. ožujka 2016.

3 stvari na koje morate pripaziti i u najugodnijem periodu trudnoće

trudnica trudnoća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

13. tjedan trudnoće uvodi vas u drugo tromjesečje u kojem nestaje većina ranih trudničkih tegoba, a rizik od spontanog pobačaja manji je za 65 posto nego do tada

1. Ostanite aktivni

Prije su trudnice savjetovali da miruju tijekom trudnoće, no to više nije slučaj. Možete vježbati svih devet mjeseci drugog stanja. Trebate ostati aktivni sve do poroda. Nema nikakvog dokaza da šteti bebi, a korisno je za majku."Tijekom drugog tromjesečja program vježbanja može se provoditi najviše 45 minuta. On uključuje aktivnosti za cijelo tijelo uz poseban osvrt na vježbe istezanja i jačanja određenih dijelova tijela te na poboljšanje ili održavanje kondicije, neovisno o sportu koji se koristi", kaže fizioterapeutkinja Snježana Schuster objašnjavajući da je za trudnicu izuzetno bitno napraviti barem osnovne vježbe koje će olakšati kretanje, smanjiti česte bolove u donjem dijelu kralježnice, poboljšati cirkulaciju u nogama i rukama i osigurati dobro držanje tijela.

Detaljni vodič kroz vježbanje u trudnoći

2. Saznajte znakove infekcije

Do polovice prijevremenih poroda dolazi zbog problema s majkom ili bebom. Druga polovica je spontana, a događa se najčešće zbog infekcija. Porođajni trudovi ili pucanje vodenjaka prvi su simptomi infekcije u drugom tromjesečju pa treba odmah krenuti prema rodilištu. "Često se infekcija spominje kao uzrok prijetećeg pobačaja, odnosno prijevremenog porođaja. U takvim slučajevima potrebno je uzeti briseve vrata maternice na aerobne i anaerobne bakterije, Chlamydiju trachomatis,Mycoplasmu hominis  i Ureaplasmu urealiticum. Ako se dokaže upala, treba ju liječiti antibioticima prema antibiogramu", kaže ginekologinja Marta Lajtman Križaić.

Neotkriveni streptokok u trudnoći može biti poguban za bebu

3. Brojite pokrete bebe

Većina trudnica će tijekom drugog tromjesečja osjetiti prve pokrete bebe u trbuhu. Nakon što pokreti postanu stalni, trebali bi ih osjetiti 10 puta dnevno. Važno ih je pratiti jer ako beba prestane udariti, to može upućivati na probleme. Dobro je brojati sve vrste pokreta (udarce, titranje,preokrete). Za deset pokreta obično treba deset minuta, a nekad i duže. Ako mislite da se promijenio obrazac udaraca ili da se beba nije dugo javila, javite se svom ginekologu za savjet.

Kada ste osjetili prve pokrete bebe u trbuhu?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.