Trudnoća Trudnica 09. svibnja 2016.

10 pitanja koja morate postaviti prije odluke o banci matičnih stanica

dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prije donošenja odluke važno je znati znati odgovore na određena pitanja. Kako bi ta odluka bila sigurnija, donosimo vam ključna pitanja i odgovore

Pohrana matičnih stanica iz krvi pupkovine novorođenčeta dobra je odluka, no još je važnije da ih možete upotrijebiti ako vam ikada zatrebaju. Prilikom donošenja odluke valja se osloniti na kvalitetu, iskustvo, odobrenja regulatornih organa i kompetentnost. Zdravlje vašeg djeteta je najdragocjenije i želite biti sigurni da se matične stanice u slučaju potrebe smiju upotrijebiti za transplantaciju.

Prije 19 godina postojala je samo jedna privatna banka krvi iz pupkovine u Europi: Vita 34, ova prva obiteljska banka matičnih stanica u Europi i danas predstavlja najbolji i najsigurniji izbor. U Hrvatskoj je zastupljena preko ovlaštene tvrtke Bio Save Premium koju zaklada 'Parent's Guide to Cord Blood' prepoznaje kao jedinog ovlaštenog predstavnika neke strane obiteljske banke za pohranu matičnih stanica na području Republike Hrvatske.

Prije donošenja odluke o izboru banke matičnih stanica vrlo važno znati odgovore na određena pitanja. Kako bi ta odluka bila lakša, ali i sigurnija, donosimo vam ključna pitanja, ali i odgovore.

  • Koliko godina iskustva u čuvanju krvi iz pupkovine ima banka? Vita 34 je najstarija privatna banka matičnih stanica u Europi s 19 godina iskustva.
  • Koliko klijenata je do sada povjerilo matične stanice na čuvanje? Vita 34 ima preko 140.000 klijenata.
  • Posjeduje li banka GMP standard? Vita 34 prva je privatna banka u Europi koja je dobila GMP standard.
  • Koliko iskustvo u upotrebi krvi iz pupkovine za liječenje djece (i bolesnog brata ili sestre) ima banka? Vita 34 ima najveći broj tretmana matičnim stanicama, čak 30, što je više nego sve privatne banke u Europi zajedno.
  • Radi li se procjena obiteljske povijesti bolesti? Vita 34 vrši procjenu anamneze obiteljske povijesti bolesti prije porođaja, ali  i procjenu anamneze povijesti bolesti majke i djeteta nakon porođaja, što omogućuje jasniju slike o kvaliteti preparata krvi iz pupkovine i mogućnostima primjene.
  • Mogu li se preparati iz krvi iz pupkovine upotrijebiti za tretmane matičnim stanicama? Vita 34 posjeduje odobrenje za tretmane matičnim stanicama, kako osobno za dijete (autologna), tako i za brata ili sestru (alogena), ali i kao pomoć drugima (donacija).
  • Kada se odvija transport krvi? Krv je važno u što kraćem roku transportirati od rodilišta do banke, a Bio Save obavlja transport krvi 365 dana u godini.
  • U slučaju potrebe za liječenjem, tko snosi trošak transporta matičnih stanica? Vita 34 jedina je banka koja posjeduje svoj transportni tim. Tim dolazi na lice mjesta s pokretnim laboratorijem, te provodi obradu i pripremu krvi iz pupkovine za transplantaciju, a ova usluga je besplatna.
  • Kakva je kvaliteta seta za transport krvi? Set za transport krvi Vita 34 je po testu na temperaturno opterećenje TÜV-a dobio najbolje ocjene i postavljen je na uvjerljivo prvo mjesto.
  • Jesu li matične stanice osigurane za slučaj insolventnosti banke? Vita 34 ima garanciju osiguravajućeg društva HDI – Gerling, Germany za daljnju pohranu u slučaju insolventnosti na period od 50 godina.

Bio Save Premium ovlašteni je zastupnik i prve svjetske banke za pohranu matičnih stanica iz mliječnih zuba i umnjaka, britanske banke BioEden.

Sve dodatne informacije potražite na www.biosave.hr ili e-mail: info@biosave.hr, tel: 01/6447790

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.